Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων τα ζυμαρικά αποτελούσαν ένα σπουδαίο κεφάλαιο. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες τακτικές τροφές που περιλαμβάνονται απαραίτητα στο διαιτολόγιο τους, ανήκουν και τα παραδοσιακά ντόπια ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, δίπλες, μακαρόνια στριφτά, τριφτιάδες).
Η παρασκευή τους ανέκαθεν γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως μετά τους θέρους και τα αλώνια και απαιτούσαν συγκεκριμένα υλικά.
Σκεύη
Πλάστης για το άνοιγμα του φύλλου. Είναι ένα κυλινδρικό στενόμακρο ραβδί.
Σοφράς: χαμηλό τραπέζι στο οποίο ανοίγεται το φύλλο.
Κόσκινο ή αριολόι για το τρίψιμο του τραχανά.
Κρησάρες για το κοσκίνισμα του αλευριού.

Είδη παραδοσιακών ζυμαρικών

Χυλοπίτες

Για τις χυλοπίτες οι νοικοκυρές θα 'πρεπε να εξασφαλίζουν έγκαιρα αρκετά ζευγάρια αυγά, γάλα και λίγο αλάτι. Η διαδικασία παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Οι νοικοκυρές έχοντας εξοικονομήσει το απαραίτητο σιτάλευρο, άλεσμα που έπαιρναν από τους νερόμυλους της περιοχής, έπρεπε να το κοσκινίσουν με ψιλές κρησάρες για να ξεχωρίσουν το καθαρό αλεύρι από το πίτουρο.
Ανακατεύουν το αλεύρι με το γάλα και τα αυγά και τα ζυμώνουν. Την επόμενη μέρα οι γυναίκες που έχουν προσκληθεί (πλάστρες) συγκεντρώνονται για να βοηθήσουν στην παρασκευή. Οι πλάστρες παίρνοντας λίγο - λίγο το ζυμάρι, ανοίγουν φύλλο με τον πλάστη πάνω στους σοφράδες. Τα φύλλα τα μεταφέρουν σε δροσερό μέρος και τα απλώνουν σε καθαρά σεντόνια για να στεγνώσουν. Ύστερα από λίγη ώρα, αφού αυτά έχουν στεγνώσει, τυλίγονται πάλι στον πλάστη και μεταφέρονται σ' έναν άλλο σοφρά, όπου με το μαχαίρι τα κόβουν κατά μήκος του πλάστη και μετά σε μικρά τετραγωνάκια τις χυλοπίτες.
Αυτές, τις νωπές ακόμη χυλοπίτες, η νοικοκυρά τις απλώνει για να στεγνώσουν εντελώς . Όταν περάσουν δυο - τρεις μέρες τις βγάζει στον ήλιο να τις λιάσει, για να ξηραθούν για λίγες μέρες, σκεπάζοντας τες με λεπτό σεντόνι για να διατηρηθεί απόλυτα το κιτρινωπό τους χρώμα. Αφού τελειώσει το λιάσιμο, η νοικοκυρά τις λιχνίζει και τις βάζει σε μικρές πάνινες σακούλες, έτοιμες πια για μαγείρεμα.

Λαζάνια

Τα ίδια φύλλα οι νοικοκυρές τα κόβουν σε στενόμακρες λεπτές λωρίδες, τα έλιαζαν με τον ίδιο τρόπο και έφτιαχναν τα λαζάνια.

Δίπλες

Συνήθως τα τελευταία φύλλα της ζύμης (στην οποία έβαζαν και λίγο ούζο), τα διέθεταν για να φτιάξουν νοστιμότατες δίπλες.
Τα φύλλα τα έκοβαν διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ορθογώνια, λωρίδες) και τα τηγάνιζαν σε μπόλικο καυτό λάδι.
Έπειτα ετοίμαζαν το σιρόπι και βουτούσαν τις δίπλες σ' αυτό. Ύστερα τις πασπάλιζαν με κανέλα και τριμμένο καρύδι.
Οι δίπλες ήταν το κατ' εξοχήν γλύκισμα του αρραβώνα, του γάμου και των εορτών.

Μακαρόνια στριφτά ή χερίσια

Τα μακαρόνια, κατ' εξοχήν φαγητό της Αποκριάς, έχει ταυτιστεί με τις μέρες αυτές. Οι ανύπαντρες κοπέλες το βράδυ της Αποκριάς έπαιρναν το μακαρόνι που θα τους έπεφτε από την πρώτη πιρουνιά, όταν θα έτρωγαν, τον έβαζαν κρυφά στο μαξιλάρι για να δουν αυτόν που θα παντρευτούν.
Για να φτιάξουν τα μακαρόνια οι νοικοκυρές έριχναν σε μια λεκάνη αλεύρι, λίγο αλάτι και νερό και ζύμωναν ζύμη σφιχτή. Έβαζαν πάνω στο σοφρά λίγο αλεύρι στο αλευρωμένο ταψί και ύστερα τα άπλωναν να στεγνώσουν.

Τραχανάς ξινός

"Παραδοσιακό πρωινό για πολλούς αγροτικούς πληθυσμούς".
"Παραδοσιακό ρόφημα που χορταίνει και ζεσταίνει με μπουκιές και τσιγαρίδα".
Για την παρασκευή του άφηναν το γάλα να ξινίσει. Σε λεκάνη έβαζαν το αλεύρι, έριχναν το γάλα αλάτι και ζύμωναν. Άφηναν τη ζύμη για ένα βράδυ. Το πρωί το έκοβαν σε κομματάκια και το άπλωναν σε σεντόνι για να στεγνώσει. Έπειτα το έτριβαν στο τραχανοκόσκινο .Όταν τελείωνε το τρίψιμο τον έβαζαν να στεγνώσει καλά για δυο - τρεις μέρες και είναι έτοιμος.

Τραχανάς σαρακοστιανός

Τα υλικά για την παρασκευή του είναι: χυμός ντομάτας, αλεύρι, αλάτι, μπαχαρικά και σπέτσα.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ζυμώνουμε ελαφρά. Τα κόβουμε κομματάκια, τα απλώνουμε για να στεγνώσουν. Ύστερα τρίβουμε σε κόσκινο τα στεγνωμένα κομμάτια για να βγει ο τραχανάς, τον οποίο βάζουμε να στεγνώσει καλά.

Τραχανάς γλυκός

Παρασκευάζεται όπως ο ξινός, απλά διαφέρει στο γάλα το οποίο χρησιμοποιούμε, δεν είναι ξινό.

Τριφτιάδες

Γίνονται με σταρένιο αλεύρι, αλάτι και νερό. Αφού ρίξουμε το αλεύρι σε λεκάνη με το αλάτι ανακατεύουμε σιγά - σιγά με λίγο νερό μέχρι να γίνει μικρά γρομπολάκια.Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και λάδι και ρίχνουμε τις τριφτιάδες να πάρουν μερικές βράσεις.
Σερβίρονται σε βαθιά πιάτα με λάδι και λεμόνι ή κρασί.
Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook εδώ!
www.agrofasma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου