Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Συμβουλές για την ανάγνωση ετικετών σε τυποποιημένα τρόφιμα

Η κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων είναι σχεδόν αναπόφευκτη.Σήμερα η κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων είναι σχεδόν αναπόφευκτη είτε για λόγους ευκολίας και έλλειψης χρόνου είτε γιατί είναι συνήθως πιο εύχρηστα και διαθέσιμα από τα φρέσκα ανάλογά τους. Επομένως όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με προϊόντα συσκευασμένα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν οι καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων ,αυτοί που τις διαβάζουν κατανοούν εάν το τρόφιμο που βρίσκεται στα χέρια τους είναι κατάλληλο για αυτούς και την οικογένειά τους? Οι χημικές ορολογίες στις ετικέτες των τροφίμων είναι συχνά δυσνόητες και μόνο άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις είναι δυνατό να τις κατανοήσουν πλήρως.
Οι ετικέτες τροφίμων στις συσκευασίες βάσει νόμου οφείλουν να αναγράφουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του τροφίμου, τα συστατικά , το βάρος(σε γραμμάρια ή χιλιοστόλιτρα εάν είναι υγρό, την ημερομηνία λήξης, το όνομα και τη διεύθυνση του παρασκευαστή, τον αριθμό παρτίδας και τις οδηγίες χρήσης (εάν δε πρόκειται για έτοιμο προϊόν) .

Τι προσέχουμε πάντα σε μια ετικέτα τροφίμων

1.Την ετικέτα με τα συστατικά

Οι περισσότερες συσκευασίες των τροφίμων αναγράφουν τα συστατικά με φθίνουσα σειρά σύμφωνα με την περιεκτικότητα τους, δηλαδή πρώτα εμφανίζονται τα συστατικά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα και προς το τέλος αυτά με την μικρότερη . Επομένως αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων στα οποία αναγράφονται πρώτα συστατικά όπως η ζάχαρη (και τα ανάλογά της), το αλάτι (ή νάτριο) και τα κορεσμένα (υδρογονωμένα) λιπαρά .

2.Την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες

Οι περισσότερες εταιρίες έχουν υιοθετήσει την ύπαρξη διατροφικού πίνακα, στον οποίο αναφέρεται η διατροφική ανάλυση του προϊόντος. Ο διατροφικός πίνακας στοχεύει στη ενημέρωση του καταναλωτή για τη διατροφική αξία του τροφίμου, την πληρότητα του σε βασικά θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που λαμβάνονται από συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος.

Πως διαβάζουμε μια ετικέτα με διατροφικές πληροφορίες

- Μερίδα: πολλές φορές η μερίδα που αναγράφεται ως σημείο αναφοράς δεν αντιστοιχεί στη μερίδα που καταναλώνεται από τον καθένα.
- Θερμίδες: ελέγχουμε το θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα προϊόντος καθώς και τις θερμίδες που προέρχονται από απλά σάκχαρα και λιπαρά (σημαντικό για τα άτομα με προβλήματα υγείας ή με αυξημένο βάρος)
- Υδατάνθρακες και σάκχαρα : Στις ετικέτες αναγράφεται ο συνολικός αριθμός υδατανθράκων ο οποίος αναλύεται σε μη επεξεργασμένους (σύνθετους υδατάνθρακες) και σάκχαρα. Επομένως δεν είναι σημαντικό μόνο το ολικό ποσό των υδατανθράκων αλλά και η περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είναι αναγκαία η διατροφή περιορισμένης περιεκτικότητας σε αυτά (όπως πχ σε διαβήτη). Υπάρχουν πολλές «κρυφές» ονομασίες για τα σάκχαρα οι οποίες χαρακτηρίζουν την ίδια ουσία. Έτσι στις ετικέτες είναι πιθανό να αναγράφονται ορισμοί όπως ιμβερτοσάκχαρο, μελάσσα, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, λακτόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού, δεξτρόζη, μαλτόζη. Καλό είναι να καταναλώνονται τρόφιμα με λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων ανά 100 γραμμάρια ή ml τροφίμου
- Λίπος: Προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα του περιεχόμενου λίπους. Μια πλήρης αναγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει (σε γραμμάρια ανά 100 gr και ανά μερίδα προϊόντος) την ολική ποσότητα λίπους και τις αναλογίες κορεσμένου ή αλλιώς υδρογονωμένου λίπους (και αν περιέχει και trans την αναλογία αυτών) , μονοακόρεστου, πολυακόρεστου και χοληστερόλης. Επιλέγετε τρόφιμα που στη λίστα των συστατικών δεν περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά ή αν κάτι από αυτά περιέχεται, να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας. Προτιμάτε τρόφιμα με λιγότερο από 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια ή ml τροφίμου

3.Την ημερομηνία λήξης και την χώρα προέλευσης του προϊόντος

4.Την ύπαρξη σήμανσης για γενετικό μεταλλαγμένο ή τροποποιημένο προϊόν

5.Τους ισχυρισμούς διατροφής

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook εδώ!
http://www.agrofasma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου