Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Λιπάσματα:Βασικές πληροφορίες

Λιπάσματα
Για την ανάπτυξη των φυτών και τη συμπλήρωση του βιολογικού τους κύκλου (βλάστηση- ανάπτυξη - δημιουργία αναπαραγωγικών οργάνων - νέκρωση) είναι απαραίτητη η ύπαρξη τουλάχιστον 16 θρεπτικών στοιχείων, από τα 92 στοιχεία που υπάρχουν στον στερεό φλοιό της γης.
Η πρόσληψή τους από τα φυτά, γίνεται μέσο του αέρα και του έδαφος. Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία ή μάκροθρεπτικά είναι τα εξής: Άνθρακας (Carbon - C), Υδρογόνο (Hydrogen - Η), Οξυγόνο (Oxygen - Ο), Άζωτο (Nitrogen - Ν), Φωσφόρος (Phosphorus - Ρ) και Κάλιο (Potassium Κ).
Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο μαζί με το άζωτο, σχηματίζουν τα δομικά υλικά των φυτών και προσλαμβάνονται μέσο του αέρα και του νερού. Ωστόσο το άζωτο ο φώσφορος και το κάλιο μπορεί να μην υπάρχουν σε επαρκής ποσότητες ή μορφές, τέτοιες που να ικανοποιούν τις ανάγκες ανάπτυξης των φυτών και σ' αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προστεθούν απ' τον καλλιεργητή.
Εκτός απ' τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα είναι και τα εξής, γνωστά ως δευτερεύοντα στοιχεία: Θείο (Sulphur - S), Ασβέστιο (Calcium - Ca), Μαγνήσιο (Magnesium - Mg), Χλώριο (Chlorine - Cl), και Νάτριο (Sodium - Na, το οποίο δεν είναι πάντα απαραίτητο). Απ' αυτά, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το θείο, παρόλο που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία, απαιτούνται σε μικρότερες ποσότητες.
Τέλος στα απαραίτητα μικροθρεπτικά στοιχεία, συγκαταλέγονται τα εξής: Σίδηρος (Iron - Fe), Ψευδάργυρος (Zinc - Zn), Μαγγάνιο (Manganese - Mn), Χαλκός (Copper - Cu), Μολυβδαίνιο (Molybdenum - Mo), Βόριο (Boron - Β) και Κοβάλτιο (Cobalt - Co)
Ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μολυβδαίνιο, το χλώριο, και το βόριο είναι απαραίτητα για τα φυτά σε πολύ μικρές ποσότητες. Το νάτριο, το κοβάλτιο όπως και πυρίτιο μαζί με το αλουμίνιο, είναι χρήσιμα για ορισμένα φυτά.
Θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά που δεν υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα στη φύση, πρέπει να προστεθούν σε ισορροπημένες αναλογίες. Τα λιπάσματα περιέχοντας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών, αυξάνουν την παραγωγή και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων.

Τα λιπάσματα κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Ανόργανα

Είναι ανόργανες χημικές ενώσεις, που περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη των φυτών.

α) Ανόργανα στερεά λιπάσματα με κύρια θρεπτικά συστατικά:

Απλά, με ένα θρεπτικό συστατικό (Ν,Ρ,Κ)
Σύνθετα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά (Ν,Ρ,Κ – Ν,Ρ – Ρ,Κ, Ν,Κ)

β) Ανόργανα υγρά: Απλά και σύνθετα.

γ) Με δευτερεύοντα συστατικά: Ασβεστίου (Ca), Νατρίου (Νa), Θείου (S), Μαγνησίου (Mg)

δ) Με μικροστοιχεία: Βορίου (Β), Κοβαλτίου (Co), χαλκού (Cu), Σιδήρου (Fe), Μαγγανίου (Mn), Mολυβδαινίου (Μο), Ψευδαργύρου (Ζn).

2) Οργανικά

Είναι προϊόντα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας αυτούσιων υλικών φυτικής ή ζωικής προέλευσης που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία σε οργανική μορφή (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) και η κύρια συμβολή τους στην ανάπτυξη των φυτών είναι η παροχή των στοιχείων αυτών.

α) Οργανοχημικά - Οργανοανόργανα λιπάσματα:

Είναι προϊόντα βιομηχανικά παρασκευαζόμενα από ανάμιξη οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων, τα οποία αποδεδειγμένα συντελούν στη βελτίωση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους και στην ανάπτυξη των φυτών.

β) Χουμικά λιπάσματα:

Είναι προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας κυρίως λιγνιτών, λεοναρδίτου και τύρφης, εμπλουτισμένα με ανόργανα θρεπτικά στοιχεία στα οποία εξασφαλίζεται σταθερή σύνθεση.
Η παρούσα επισκόπηση επικεντρώνεται στα χημικά λιπάσματα, δηλαδή σ' αυτά, τα οποία ανεξάρτητα από την κατάσταση και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία παράγονται βιομηχανικά με φυσικοχημικές διεργασίες.
Παρόλο που οι κύριες πρώτες ύλες της λιπασματοβιομηχανίας είναι λίγες, όπως υδρογονάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας και αμμωνίας (τις τελευταίες δεκαετίες, κύρια το φυσικό αέριο), φωσφορούχα ορυκτά, καλιούχο άλας, και θείο, η παραγωγική διαδικασία δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων

Πριν αγοράσετε λίπασμα σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

* Το λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή για φυτά που είναι σε γλάστρες;
* Θέλετε ένα λίπασμα που θα δράσει γρήγορα ή κάποιο με αργή δράση;
* Τι σημαίνουν οι αριθμοί στη συσκευασία του λιπάσματος;
* Στο παρελθόν, έχετε χρησιμοποιήσει ξανά λίπασμα στον κήπο σας;
* Ένα γενικής χρήσης λίπασμα θα είναι κατάλληλο για τα φυτά σας;
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου