Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνικά τυριά,τι κρασί επιλέγουμε για συνοδεία;

Πόσο αρμονικά συμβιώνει το τυρί με το κρασί; Αν το πάντρεμα τους πετύχει, η γευστική εμπειρία είναι αληθινά απογειωτική. Ακολουθούν οδηγίες και μερικοί ενδιαφέροντες συνδυασμοί, όπου τα εξαιρετικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π. φλερτάρουν με τους ιδανικούς οινικούς συνοδούς.

ΑΝΕΒΑΤΟ Π.Ο.Π. :Μαλακό λευκό τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, που ζητά τη συντροφιά ενός αρωματικού κρασιού από την ποικιλία Μοσχοφίλερο.
ΓΑΛΟΤΥΡΙ Π.Ο.Π. : Παραδοσιακό τυρί που μοιάζει με φέτα. Η προσθήκη φρέσκου γάλακτος μέσα στο δοχείο όπου φτιάχνεται του δίνει μια υφή γιαουρτιού. Συνδυάζεται τέλεια με ένα αρωματικό Sauvignon Blanc.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ Π.Ο.Π. : Μία από τις εξαιρετικές γραβιέρες της χώρας μας. Σε κάθε μπουκιά, ανακαλύπτει κανείς τα αρώματα του βουνού της περιοχής όπου φτιάχνεται. Φλερτάρει ιδανικά με ένα CabernetSauvignon, που θα αναδείξει τα αρώματα της.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π. : Φτιάχνεται οπό αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει στα μιτάτα των κρητικών βουνών. Πλούσια, βουτυράτη και αλμυρούτσικη γεύση. Δεν θα απογοητεύσει τους εραστές του κόκκινου κρασιού, οι οποίοι θα τη συνοδεύσουν με ένα μαλακό Ξινόμαυρο, ένα πλούσιο Αγιωργίτικο αλλά και με ένα Merlot.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π. : Φινετσάτο τυρί από αγελαδινό γάλα, που θα σταθεί επάξια δίπλα σε ένα πληθωρικό Chardonnay, αλλά θα ταιριάξει επιτυχώς και με ένα παλαιωμένο Ασύρτικο ή με ένα ελαφρύ PinotNoir.
ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ Π.Ο.Π. : Ένα εξαιρετικό λευκό τυρί με διακριτική γεύση. Επιλέγει ως οινικό σύντροφο στο τραπέζι ένα λευκό κρασί από Ροδίτη.
ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π. : Ημίσκληρο πρόβειο τυρί που «βγάζει» μπόλικη νοστιμιά και αναζητά δίπλα του ένα κόκκινο κρασί με μαλακές τανίνες και πλούσιο σώμα. Ένα Merlot θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα.
ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ Π.Ο.Π. : Μαλακό τυρί οπό πρόβειο γάλα, κατάλληλο για να συνοδεύσει σαλάτες. Με την απαλή υφή και γεύση του, θα ταιριάξουν τα αρώματα ενός Μοσχοφίλερου.
ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ Π.Ο.Π. : Τυρί με υφή ελαστική και σκληρή. Ευχάριστη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Στο τραπέζι, κάνει καλή παρέα με μια Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα.
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ Π.Ο.Π. : Εξαιρετικά πικάντικο, κρεμώδες τυρί από πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Παντρεύεται όμορφα με ένα γλυκό κρασί όπως αυτό της Σάμου και της Λήμνου.
ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Π.Ο.Π. : Σκληρό αιγοπρόβειο τυρί που ωριμάζει σε ελαιόλαδο, με λιπαρότητα και γευστική ένταση, που θα κάνει ταιριαστή παρέα με μια Ραψάνη.
ΜΑΝΟΥΡΙ Π.Ο.Π. : Ένα τυρί από πρόβειο γάλα, μαλακό και χιονάτο, με πληθωρική, απολαυστική γεύση. Ανάλογος θα είναι και ο χαρακτήρας του κρασιού που θα το συντροφεύσει: Οι ποικιλίες SauvignonBlanc και Ροδίτης του ταιριάζουν εξαιρετικά.
ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ Π.Ο.Π. : Γευστικά έντονο τυρί με καπνιστό χαρακτήρα, που ζητά δίπλα του ένα κρασί από την ποικιλία Chardonnay περασμένο από βαρέλι. Με ένα πλούσιο κρασί, το μετσοβόνε κάνει την έκπληξη.
ΜΠΑΤΖΟΣ Ή ΜΠΑΤΣΟΣ Π.Ο.Π. : Πικάντικο αλμυρό ημίσκληρο τυρί. Καλύτερος συνοδός του ένα ρωμαλέο Ξινόμαυρο, η χαρακτηριστική ποικιλία της Ημαθίας.
ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π. : Παραδοσιακό τυρί με μαλακή υφή και έντονη, κάπως ξινή γεύση. Ταιριάζει ιδανικά με την κρητική ποικιλία Βηλάνα, αφού δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου.
ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ Π.Ο.Π. : Η υφή του παραπέμπει σε γιαούρτι και διακρίνεται για την ελαφρά υπόξινη γεύση του. Θα κάνει τη γευστική διαφορά με ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο.
ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ Π.Ο.Π. : Εξαιρετικό τυρί από αγελαδινό γάλα στη Σύρο. Γοητεύει με το πλούσιο άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Φλερτάρει με το Viogner, αλλά κλείνει το μάτι και σε ένα κόκκινο κρασί με πλούσιο σώμα και τανίνες που κάνουν αίσθηση.
ΣΦΕΛΑ Π.Ο.Π. : Ονομάζεται και «το τυρί της φωτιάς». Πικάντικο τυρί άλμης που ταιριάζει με ένα Μοσχοφίλερο από την ποικιλία της περιοχής της.
ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. : Το εθνικό μας τυρί, από πρόβειο γάλα και με ελαφρά πικάντικη γεύση, συνδυάζεται ιδανικά μόνο με τη ρετσίνα.
ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΑΡΑΧΟΒΑΣ Π.Ο.Π. : Τυρί παραδοσιακό, με ουδέτερη γεύση. Τρώγεται κυρίως ψητό και αναδεικνύεται με σταγόνες λεμονιού. Για να εκφράσει τα γευστικά χαρίσματα του, θέλει δίπλα του ένα φρέσκο Σαββατιανό.

ΟΝΟΜΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Π.Ο.Π.

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ : Ένα σκληρό γίδινο τυρί με πικάντικη αλμυρή γεύση, που θα ισορροπήσει όμορφα με τη δροσερή οξύτητα του Ασύρτικου της Σαντορίνης.
ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ : Ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό τυρί που ωριμάζει σε οινολάσπες. Πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο τυρί, που θα δέσει όμορφα με τις βελούδινες τανίνες ενός πληθωρικού Αγιωργίτικου.
ΣΕΒΡ ΜΕΤΣΟΒΟΥ : Παρασκευάζεται από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα. Τα έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων και το πλούσιο σώμα ενός κρασιού SauvignonBlanc περασμένου από βαρέλι θα απογειώσουν την πικάντικη νεύση του, που οφείλεται στο μαύρο πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ «ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ»

Ορισμένοι απλοί κανόνες που δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού είναι:
· Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά
· Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά
· Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά
· Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά
· Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά
Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook εδώ!
www.agrofasma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου