Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστρέφουν δυναμικά τα όσπρια

Το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών ανακτά η καλλιέργεια των οσπρίων στον ελληνικό χάρτη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αφού εκτός από τις μέχρι πρόσφατα παραδοσιακές τοποθεσίες καλλιέργειας στη βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική επέκταση προς το θεσσαλικό κάμπο.
Η τάση αυτή έχει γίνει εντονότερη τα τελευταία 2-3 χρόνια, αφού η χαμηλή ζήτηση για το βίκο έχει οδηγήσει τους παραγωγούς στην εναλλακτική λύση των οσπρίων, τα οποία ως ψυχανθή εντάσσονται στα συστήματα αμειψισποράς. Παράλληλα, παρατηρείται μια αύξηση στην εγχώρια ζήτηση για τα ελληνικά όσπρια, ενώ αυξημένη είναι και η κατανάλωση. Όμως σε αυτό το σκηνικό αναγέννησης που συντελείται στην καλλιέργεια των οσπρίων, με την αγορά να επαναδιαμορφώνεται, ορισμένοι έμποροι βρίσκουν την ευκαιρία να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Ρεβίθι

Σε μεγάλο νικητή της φετινής εμπορικής περιόδου αναδεικνύεται το ρεβίθι, αφού οι υψηλές διεθνείς τιμές έχουν βελτιώσει σημαντικά την απορρόφηση στην εγχώρια αγορά.
Στην αγορά του Καναδά οι τιμές διατηρούνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ανταγωνιστικότητας για το εγχώριο προϊόν. Οι τιμές που πλήρωσαν οι δυο μεγάλες εταιρείες του χώρου διαμορφώθηκαν στα 1-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι εξαιτίας της υψηλής ζήτησης πλήρωσαν ελαφρά υψηλότερα.
Οι αποδόσεις στην περιοχή των Φαρσάλων ήταν ελαφρά μειωμένες, αφού από τα 150 κιλά το στρέμμα πέρυσι, υποχώρησαν στα 120 κιλά το στρέμμα.

Φακές

Όσον αφορά τις φακές, η αγορά δείχνει σαφώς επηρεασμένη από τις αθρόες εισαγωγές με αποτέλεσμα να παρατηρείται μειωμένη ζήτηση, έχοντας αντίκτυπο και στην αγορά.
Επιπλέον οι βροχοπτώσεις της άνοιξης φαίνεται πως προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή, αφού σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στην ποιότητα, όπως μας πληροφορεί ο Βασίλης Αποστολίδης παραγωγός από τη Λάρισα. Έτσι οι τιμές που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες διαμορφώνονται στα 80-85 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα κατά 20 λεπτά σε σύγκριση με τις περσινές. Μεμονωμένες αγορές στα επίπεδα του 1,10 ευρώ το κιλό έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε μικρές ποσότητες.

Φασόλια

Στα μέτρια φασόλια οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές φέτος στην περιοχή της Φλώρινας, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα των 1,50 ευρώ το κιλό. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στο θεσσαλικό κάμπο, όπου οι τιμές βρίσκονται στα 1-1,30 ευρώ το κιλό. Μειωμένη είναι και η παραγωγή των φασολιών γίγαντες με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2,30-2,50 ευρώ το κιλό.
Πηγή:agronews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου