Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστρέφουν δυναμικά τα όσπρια

Το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών ανακτά η καλλιέργεια των οσπρίων στον ελληνικό χάρτη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αφού εκτός από τις μέχρι πρόσφατα παραδοσιακές τοποθεσίες καλλιέργειας στη βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική επέκταση προς το θεσσαλικό κάμπο.
Η τάση αυτή έχει γίνει εντονότερη τα τελευταία 2-3 χρόνια, αφού η χαμηλή ζήτηση για το βίκο έχει οδηγήσει τους παραγωγούς στην εναλλακτική λύση των οσπρίων, τα οποία ως ψυχανθή εντάσσονται στα συστήματα αμειψισποράς. Παράλληλα, παρατηρείται μια αύξηση στην εγχώρια ζήτηση για τα ελληνικά όσπρια, ενώ αυξημένη είναι και η κατανάλωση. Όμως σε αυτό το σκηνικό αναγέννησης που συντελείται στην καλλιέργεια των οσπρίων, με την αγορά να επαναδιαμορφώνεται, ορισμένοι έμποροι βρίσκουν την ευκαιρία να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Ρεβίθι

Σε μεγάλο νικητή της φετινής εμπορικής περιόδου αναδεικνύεται το ρεβίθι, αφού οι υψηλές διεθνείς τιμές έχουν βελτιώσει σημαντικά την απορρόφηση στην εγχώρια αγορά.
Στην αγορά του Καναδά οι τιμές διατηρούνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ανταγωνιστικότητας για το εγχώριο προϊόν. Οι τιμές που πλήρωσαν οι δυο μεγάλες εταιρείες του χώρου διαμορφώθηκαν στα 1-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι εξαιτίας της υψηλής ζήτησης πλήρωσαν ελαφρά υψηλότερα.
Οι αποδόσεις στην περιοχή των Φαρσάλων ήταν ελαφρά μειωμένες, αφού από τα 150 κιλά το στρέμμα πέρυσι, υποχώρησαν στα 120 κιλά το στρέμμα.

Φακές

Όσον αφορά τις φακές, η αγορά δείχνει σαφώς επηρεασμένη από τις αθρόες εισαγωγές με αποτέλεσμα να παρατηρείται μειωμένη ζήτηση, έχοντας αντίκτυπο και στην αγορά.
Επιπλέον οι βροχοπτώσεις της άνοιξης φαίνεται πως προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή, αφού σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στην ποιότητα, όπως μας πληροφορεί ο Βασίλης Αποστολίδης παραγωγός από τη Λάρισα. Έτσι οι τιμές που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες διαμορφώνονται στα 80-85 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα κατά 20 λεπτά σε σύγκριση με τις περσινές. Μεμονωμένες αγορές στα επίπεδα του 1,10 ευρώ το κιλό έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε μικρές ποσότητες.

Φασόλια

Στα μέτρια φασόλια οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές φέτος στην περιοχή της Φλώρινας, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα των 1,50 ευρώ το κιλό. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στο θεσσαλικό κάμπο, όπου οι τιμές βρίσκονται στα 1-1,30 ευρώ το κιλό. Μειωμένη είναι και η παραγωγή των φασολιών γίγαντες με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2,30-2,50 ευρώ το κιλό.
Πηγή:agronews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι ούτε πιο θρεπτικά ούτε κατά ανάγκη πιο ασφαλή

Τα βιολογικά (οργανικά) τρόφιμα -αγροτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και κρέατα- δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα συμβατικά, ενώ είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.Αν και από τόπο σε τόπο διαφέρουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στις βιολογικές φάρμες, τα προϊόντα τους σε γενικές γραμμές αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η αντίληψη των καταναλωτών πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πάντα πιο θρεπτικά και ασφαλή για την υγεία, δεν είναι κατΆ ανάγκη σωστή. Έτσι, παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, με δεδομένο μάλιστα ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά (συχνά έχουν έως διπλάσια τιμή).
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την δρα Κρίσταλ Σμιθ- Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών και των συμβατικών τροφών και τις τυχόν διαφορές στο επίπεδο μικροβίων που περιέχουν. Η λεγόμενη μετα-ανάλυση -η πιο εκτενής που έχει γίνει μέχρι σήμερα- περιέλαβε όλα τα είδη τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα, αυγά, κρέας κ.α.
Από τη σύγκριση δεν προκύπτει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (με εξαίρεση τον ελαφρώς περισσότερο φώσφορο στα βιολογικά). Επίσης δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ειδικότερα στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά υπερτερούν σε θρεπτική αξία. «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια (E.coli) και σαλμονέλα. Περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήσαν 34% (τα βιολογικά) και 35% (τα συμβατικά).
Αντίθετα, υπήρχε αισθητή διαφορά στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας). Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα τελείως (100%) από παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα.
«Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη», δήλωσε ο ερευνητής Τζιν Λέστερ, ειδικός στη φυσιολογία των φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αν και τα νέα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλομορφία στις βιολογικές οργανικές πρακτικές και στην υπάρχουσα δυσκολία να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις.
«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και στα οργανικά τρόφιμα, όσον αφορά έναν ενήλικο που θέλει να επιλέξει με βάση μόνο την υγεία του», δήλωσε η ερευνήτρια Ντένα Μπραβάτα. Σημειωτέον ότι ακόμα δεν υπάρχουν μακρόχρονες έρευνες (διάρκειας άνω των δύο ετών) που να συγκρίνουν τις τυχόν διαφορές στις επιπτώσεις για την υγεία μεταξύ όσων τρώνε μόνο συμβατικά και όσων τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα.
Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, πέρα από τα θέματα της υγείας, υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η (πιθανή) καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τα ζώα κ.α.
Πηγή:otenet.gr
Σχόλιο από ΑGROFASMA:
Άραγε έχει κάποια δόση αλήθειας η επιστημονική έρευνα ή είναι ακόμα μια έρευνα με σκοπό την προώθηση των Γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr

Λιπάσματα:Βασικές πληροφορίες

Λιπάσματα
Για την ανάπτυξη των φυτών και τη συμπλήρωση του βιολογικού τους κύκλου (βλάστηση- ανάπτυξη - δημιουργία αναπαραγωγικών οργάνων - νέκρωση) είναι απαραίτητη η ύπαρξη τουλάχιστον 16 θρεπτικών στοιχείων, από τα 92 στοιχεία που υπάρχουν στον στερεό φλοιό της γης.
Η πρόσληψή τους από τα φυτά, γίνεται μέσο του αέρα και του έδαφος. Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία ή μάκροθρεπτικά είναι τα εξής: Άνθρακας (Carbon - C), Υδρογόνο (Hydrogen - Η), Οξυγόνο (Oxygen - Ο), Άζωτο (Nitrogen - Ν), Φωσφόρος (Phosphorus - Ρ) και Κάλιο (Potassium Κ).
Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο μαζί με το άζωτο, σχηματίζουν τα δομικά υλικά των φυτών και προσλαμβάνονται μέσο του αέρα και του νερού. Ωστόσο το άζωτο ο φώσφορος και το κάλιο μπορεί να μην υπάρχουν σε επαρκής ποσότητες ή μορφές, τέτοιες που να ικανοποιούν τις ανάγκες ανάπτυξης των φυτών και σ' αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προστεθούν απ' τον καλλιεργητή.
Εκτός απ' τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα είναι και τα εξής, γνωστά ως δευτερεύοντα στοιχεία: Θείο (Sulphur - S), Ασβέστιο (Calcium - Ca), Μαγνήσιο (Magnesium - Mg), Χλώριο (Chlorine - Cl), και Νάτριο (Sodium - Na, το οποίο δεν είναι πάντα απαραίτητο). Απ' αυτά, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το θείο, παρόλο που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία, απαιτούνται σε μικρότερες ποσότητες.
Τέλος στα απαραίτητα μικροθρεπτικά στοιχεία, συγκαταλέγονται τα εξής: Σίδηρος (Iron - Fe), Ψευδάργυρος (Zinc - Zn), Μαγγάνιο (Manganese - Mn), Χαλκός (Copper - Cu), Μολυβδαίνιο (Molybdenum - Mo), Βόριο (Boron - Β) και Κοβάλτιο (Cobalt - Co)
Ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μολυβδαίνιο, το χλώριο, και το βόριο είναι απαραίτητα για τα φυτά σε πολύ μικρές ποσότητες. Το νάτριο, το κοβάλτιο όπως και πυρίτιο μαζί με το αλουμίνιο, είναι χρήσιμα για ορισμένα φυτά.
Θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά που δεν υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα στη φύση, πρέπει να προστεθούν σε ισορροπημένες αναλογίες. Τα λιπάσματα περιέχοντας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών, αυξάνουν την παραγωγή και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων.

Τα λιπάσματα κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Ανόργανα

Είναι ανόργανες χημικές ενώσεις, που περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη των φυτών.

α) Ανόργανα στερεά λιπάσματα με κύρια θρεπτικά συστατικά:

Απλά, με ένα θρεπτικό συστατικό (Ν,Ρ,Κ)
Σύνθετα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά (Ν,Ρ,Κ – Ν,Ρ – Ρ,Κ, Ν,Κ)

β) Ανόργανα υγρά: Απλά και σύνθετα.

γ) Με δευτερεύοντα συστατικά: Ασβεστίου (Ca), Νατρίου (Νa), Θείου (S), Μαγνησίου (Mg)

δ) Με μικροστοιχεία: Βορίου (Β), Κοβαλτίου (Co), χαλκού (Cu), Σιδήρου (Fe), Μαγγανίου (Mn), Mολυβδαινίου (Μο), Ψευδαργύρου (Ζn).

2) Οργανικά

Είναι προϊόντα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας αυτούσιων υλικών φυτικής ή ζωικής προέλευσης που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία σε οργανική μορφή (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) και η κύρια συμβολή τους στην ανάπτυξη των φυτών είναι η παροχή των στοιχείων αυτών.

α) Οργανοχημικά - Οργανοανόργανα λιπάσματα:

Είναι προϊόντα βιομηχανικά παρασκευαζόμενα από ανάμιξη οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων, τα οποία αποδεδειγμένα συντελούν στη βελτίωση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους και στην ανάπτυξη των φυτών.

β) Χουμικά λιπάσματα:

Είναι προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας κυρίως λιγνιτών, λεοναρδίτου και τύρφης, εμπλουτισμένα με ανόργανα θρεπτικά στοιχεία στα οποία εξασφαλίζεται σταθερή σύνθεση.
Η παρούσα επισκόπηση επικεντρώνεται στα χημικά λιπάσματα, δηλαδή σ' αυτά, τα οποία ανεξάρτητα από την κατάσταση και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία παράγονται βιομηχανικά με φυσικοχημικές διεργασίες.
Παρόλο που οι κύριες πρώτες ύλες της λιπασματοβιομηχανίας είναι λίγες, όπως υδρογονάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας και αμμωνίας (τις τελευταίες δεκαετίες, κύρια το φυσικό αέριο), φωσφορούχα ορυκτά, καλιούχο άλας, και θείο, η παραγωγική διαδικασία δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων

Πριν αγοράσετε λίπασμα σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

* Το λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή για φυτά που είναι σε γλάστρες;
* Θέλετε ένα λίπασμα που θα δράσει γρήγορα ή κάποιο με αργή δράση;
* Τι σημαίνουν οι αριθμοί στη συσκευασία του λιπάσματος;
* Στο παρελθόν, έχετε χρησιμοποιήσει ξανά λίπασμα στον κήπο σας;
* Ένα γενικής χρήσης λίπασμα θα είναι κατάλληλο για τα φυτά σας;
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 
Στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων τα ζυμαρικά αποτελούσαν ένα σπουδαίο κεφάλαιο. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες τακτικές τροφές που περιλαμβάνονται απαραίτητα στο διαιτολόγιο τους, ανήκουν και τα παραδοσιακά ντόπια ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, δίπλες, μακαρόνια στριφτά, τριφτιάδες).
Η παρασκευή τους ανέκαθεν γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως μετά τους θέρους και τα αλώνια και απαιτούσαν συγκεκριμένα υλικά.
Σκεύη
Πλάστης για το άνοιγμα του φύλλου. Είναι ένα κυλινδρικό στενόμακρο ραβδί.
Σοφράς: χαμηλό τραπέζι στο οποίο ανοίγεται το φύλλο.
Κόσκινο ή αριολόι για το τρίψιμο του τραχανά.
Κρησάρες για το κοσκίνισμα του αλευριού.

Είδη παραδοσιακών ζυμαρικών

Χυλοπίτες

Για τις χυλοπίτες οι νοικοκυρές θα 'πρεπε να εξασφαλίζουν έγκαιρα αρκετά ζευγάρια αυγά, γάλα και λίγο αλάτι. Η διαδικασία παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Οι νοικοκυρές έχοντας εξοικονομήσει το απαραίτητο σιτάλευρο, άλεσμα που έπαιρναν από τους νερόμυλους της περιοχής, έπρεπε να το κοσκινίσουν με ψιλές κρησάρες για να ξεχωρίσουν το καθαρό αλεύρι από το πίτουρο.
Ανακατεύουν το αλεύρι με το γάλα και τα αυγά και τα ζυμώνουν. Την επόμενη μέρα οι γυναίκες που έχουν προσκληθεί (πλάστρες) συγκεντρώνονται για να βοηθήσουν στην παρασκευή. Οι πλάστρες παίρνοντας λίγο - λίγο το ζυμάρι, ανοίγουν φύλλο με τον πλάστη πάνω στους σοφράδες. Τα φύλλα τα μεταφέρουν σε δροσερό μέρος και τα απλώνουν σε καθαρά σεντόνια για να στεγνώσουν. Ύστερα από λίγη ώρα, αφού αυτά έχουν στεγνώσει, τυλίγονται πάλι στον πλάστη και μεταφέρονται σ' έναν άλλο σοφρά, όπου με το μαχαίρι τα κόβουν κατά μήκος του πλάστη και μετά σε μικρά τετραγωνάκια τις χυλοπίτες.
Αυτές, τις νωπές ακόμη χυλοπίτες, η νοικοκυρά τις απλώνει για να στεγνώσουν εντελώς . Όταν περάσουν δυο - τρεις μέρες τις βγάζει στον ήλιο να τις λιάσει, για να ξηραθούν για λίγες μέρες, σκεπάζοντας τες με λεπτό σεντόνι για να διατηρηθεί απόλυτα το κιτρινωπό τους χρώμα. Αφού τελειώσει το λιάσιμο, η νοικοκυρά τις λιχνίζει και τις βάζει σε μικρές πάνινες σακούλες, έτοιμες πια για μαγείρεμα.

Λαζάνια

Τα ίδια φύλλα οι νοικοκυρές τα κόβουν σε στενόμακρες λεπτές λωρίδες, τα έλιαζαν με τον ίδιο τρόπο και έφτιαχναν τα λαζάνια.

Δίπλες

Συνήθως τα τελευταία φύλλα της ζύμης (στην οποία έβαζαν και λίγο ούζο), τα διέθεταν για να φτιάξουν νοστιμότατες δίπλες.
Τα φύλλα τα έκοβαν διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ορθογώνια, λωρίδες) και τα τηγάνιζαν σε μπόλικο καυτό λάδι.
Έπειτα ετοίμαζαν το σιρόπι και βουτούσαν τις δίπλες σ' αυτό. Ύστερα τις πασπάλιζαν με κανέλα και τριμμένο καρύδι.
Οι δίπλες ήταν το κατ' εξοχήν γλύκισμα του αρραβώνα, του γάμου και των εορτών.

Μακαρόνια στριφτά ή χερίσια

Τα μακαρόνια, κατ' εξοχήν φαγητό της Αποκριάς, έχει ταυτιστεί με τις μέρες αυτές. Οι ανύπαντρες κοπέλες το βράδυ της Αποκριάς έπαιρναν το μακαρόνι που θα τους έπεφτε από την πρώτη πιρουνιά, όταν θα έτρωγαν, τον έβαζαν κρυφά στο μαξιλάρι για να δουν αυτόν που θα παντρευτούν.
Για να φτιάξουν τα μακαρόνια οι νοικοκυρές έριχναν σε μια λεκάνη αλεύρι, λίγο αλάτι και νερό και ζύμωναν ζύμη σφιχτή. Έβαζαν πάνω στο σοφρά λίγο αλεύρι στο αλευρωμένο ταψί και ύστερα τα άπλωναν να στεγνώσουν.

Τραχανάς ξινός

"Παραδοσιακό πρωινό για πολλούς αγροτικούς πληθυσμούς".
"Παραδοσιακό ρόφημα που χορταίνει και ζεσταίνει με μπουκιές και τσιγαρίδα".
Για την παρασκευή του άφηναν το γάλα να ξινίσει. Σε λεκάνη έβαζαν το αλεύρι, έριχναν το γάλα αλάτι και ζύμωναν. Άφηναν τη ζύμη για ένα βράδυ. Το πρωί το έκοβαν σε κομματάκια και το άπλωναν σε σεντόνι για να στεγνώσει. Έπειτα το έτριβαν στο τραχανοκόσκινο .Όταν τελείωνε το τρίψιμο τον έβαζαν να στεγνώσει καλά για δυο - τρεις μέρες και είναι έτοιμος.

Τραχανάς σαρακοστιανός

Τα υλικά για την παρασκευή του είναι: χυμός ντομάτας, αλεύρι, αλάτι, μπαχαρικά και σπέτσα.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ζυμώνουμε ελαφρά. Τα κόβουμε κομματάκια, τα απλώνουμε για να στεγνώσουν. Ύστερα τρίβουμε σε κόσκινο τα στεγνωμένα κομμάτια για να βγει ο τραχανάς, τον οποίο βάζουμε να στεγνώσει καλά.

Τραχανάς γλυκός

Παρασκευάζεται όπως ο ξινός, απλά διαφέρει στο γάλα το οποίο χρησιμοποιούμε, δεν είναι ξινό.

Τριφτιάδες

Γίνονται με σταρένιο αλεύρι, αλάτι και νερό. Αφού ρίξουμε το αλεύρι σε λεκάνη με το αλάτι ανακατεύουμε σιγά - σιγά με λίγο νερό μέχρι να γίνει μικρά γρομπολάκια.Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και λάδι και ρίχνουμε τις τριφτιάδες να πάρουν μερικές βράσεις.
Σερβίρονται σε βαθιά πιάτα με λάδι και λεμόνι ή κρασί.
Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook εδώ!
www.agrofasma.gr
 

Αφέψημα-Έκχυμα-Εκχύλισμα-Βάμμα:τι είναι,πως τα πρασκευάζουμε

Αφέψημα-Έκχυμα-Εκχύλισμα-Βάμμα:τι είναι,πως τα πρασκευάζουμε

Αφέψημα

Γίνεται με το βράσιμο των φυτών μέσα στο νερό επί 5-20 λεπτά. Αν τα βότανα - φυτά είναι ψιλοκομμένα (φασκόμηλο, τσάι, χαμομήλι, τίλιο κτλ.) 5 - 7 λεπτά φτάνουν.
Αν είναι ξυλώδη (κανέλα, γαρύφαλλο, κέδρο κτλ.), χρειάζονται 20 - 30 λεπτά.Για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, μουλιάστε προηγουμένως τα φυτά μέσα σε κρύο νερό, αφήνοντας τα για 6-12 ώρες.
Κατόπιν βράστε τα μαζί με το νερό που τα μουσκέψατε, σε σιγανή θερμοκρασία.
Για να φτιάξουμε:
-1 κούπα αφεψήματος, βράζουμε 3 κ.σ. φυτού μέσα σε 2 δοσομετρικές κούπες νερό.
-για δυνατό αφέψημα 4 -5 κ.σ σε 1 δοσομετρική κούπα.

Έγχυμα

Είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας για τα υπέργεια μέρη των φυτών, ειδικότερα των φύλλων και των ανθέων. Χρησιμοποείται για παρασκευή αναζωογονητικών - χαλαρωτικών ποτών και καλλυντικών.

Παρασκευή:

Σε ένα σκεύος που χωρά 1/4 του λίτρου βάζουμε μια κουταλιά αποξηραμένο βότανο, ρίχνουμε βραστό νερό και το σκεπάζουμε αφήνοντας το για 6 ώρες ώστε να πάρουμε όλα τις πολύτιμες ουσίες του βοτάνου. Μετά το στραγγίζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Εκχύλισμα

Είναι το υγρό παρασκεύασμα που προκύπτει αν βυθίσουμε σε νερό ή φυτικό έλαιο τεμαχισμένα μέρη ενός φυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι έχουμε εκχύλισμα σκόρδου, τσουκνίδας, βασιλικού, βαλσαμέλαιο, καροτέλαιο, γιασεμιού, ροδέλαιο κτλ. Χρησιμοποιούνται σε συνταγές ομοφιάς, σαπούνια και πολλά από αυτά στη μαγειρική.

Παρασκευή:

Σε ένα σκεύος βάζουμε τα αποξηραμένα βότανα και τα καλύπτουμε με φυτικό λάδι (ελαιόλαδο, σιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο κτλ).
Το αφήνουμε το σε ζεστό και φωτεινό μέρος για περίπου 40 μέρες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά.
Μετά σουρώνουμε το λάδι σε αποστειρωμένο σκεύος (το βράζουμε και το σκουπίζουμε).
Για καλύτερη συντήρηση, προσθέτουμε 1-2 κάψουλες βιταμίνης Ε και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Βάμματα

Είναι φυτικά αποστάγματα μέσα σε αλκοόλ. Διατηρούν τις ιδιότητές τους για μακρύ χρονικό διάστημα. Είναι εύκολα να παρασκευαστούν και έχουν άμεση επίδραση.

Παρασκευή:

Μέσα σε σκεύος τοποθετούμε το βότανο (μπορεί να είναι: άνθη, κλαδιά, κορμός, φλοιός ή ρίζα).
Το σκεπάζουμε με οινόπνευμα 45 – 50 βαθμών (η βότκα κάνει για αυτή την δουλειά).
Το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 4 εβδομάδες.

Προσοχή:

Τα φυτά ή τα λουλούδια που χρησιμοποιούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνά.
Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ άνθη από ανθοπωλείο.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φυτά ή τα άνθη με προσοχή, χωρίς να τα διαλύσουμε.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

Αδειοδότηση των Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων Εκτροφής Γουνοφόρων

Αποτελεί μια από τις περισσότερο κερδοφόρες αλλά και αμφιλεγόμενες κτηνοτροφικές πλέον και επίσημα δραστηριότητες λόγω, της οικολογικής διάστασης του θέματος μιας και κάθε χρόνο θανατώνονται εκατομμύρια ζώα όπως μιγκ για την κατασκευή γούνινων παλτών και άλλων ενδυμάτων όπως καπέλα, γιακάδες γάντια κτλ.
Οι υπέρμαχοι αυτής της δραστηριότητας τονίζουν την υποκρισία της αντίδρασης μιας και τα ζώα αυτά δεν είναι τα μοναδικά αφού καθημερινά θανατώνονται εκατομμύρια άλλα ζώα για τη διατροφή μας. Μάλιστα τονίζουν τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων που θα ζήλευαν πολλές μονάδες άλλου είδους ζώντων ζώων όπως στάβλοι και σφαγεία.
Το θέμα κατά καιρούς παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις κυρίως στη Δυτική Μακεδονία που κατά καιρούς "Οικολόγοι" όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι συνήθως ανώνυμοι συντάκτες επιστολών, ανταγωνιστές όπως υποστηρίζουν κάποιοι κύκλοι εκτροφείων κάνουν νυχτερινές δράσεις απελευθέρωσης γουνοφόρων ζώων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι όμορες περιοχές από απελευθερωμένα άγρια ζώα.
Τα γουνοφόρα αυτά ζώα (βλ. φωτογραφία αλεπούδες ) αυτά σε σύντομο χρονικό φυσικά χάνουν τη ζωή τους αφού δεν γνωρίζουν πως να επιβιώνουν σε συνθήκες ελευθερίας.
Όπως και να χει το θέμα είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται σε μια παράγραφο, πάντως οι αναπτυξιακές προεκτάσεις είναι κυρίως αυτές που τονίζονται από τους υπέρμαχους της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, κάτι που επιβεβαιώνεται και με αριθμούς αφού εν μέσω κρίσης οι εκτροφείς της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των προϊόντων εξαγωγικού χαρακτήρα σε χώρες με υψηλή οικονομία όπως η Ρωσία, καταφέρνουν να απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα.
Το σημερινό ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο εντάσσει, ως όφειλε το κράτος από καιρό την εκτροφή των γουνοφόρων στην κτηνοτροφία και όχι στην μεταποίηση, δίνει μια σειρά από κίνητρα ώστε να ασχοληθεί κάποιος με την εκτροφή.

Αλλά ας δούμε αναλυτικά τις δράσεις:

- Άμεση έκδοση προεγκρίσεως ώστε να ενταχθεί το έργο κατασκευής μονάδας στον Αναπτυξιακό
- Ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης άδειας λειτουργίας
- Ευνοϊκότερο περιβάλλον για τον επενδυτή που πλέον θεωρείται και επισήμως αυτό που είναι δηλαδή κτηνοτρόφος με ότι συνεπάγεται επιχειρηματικά και φορολογικά.
Πηγή:agroepidotiseis.blogspot.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Έναρξη Προγράμματος Δωρεάν Παροχής Βιβλίων από τον ΟΓΑ για 300.000 δικαιούχους

ΟΓΑ με στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Αγροτικής Εστίας εφαρμόζει και για την φετινή περίοδο 2012 το Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων.
Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, ξεκινάει τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και απευθύνεται σε 300.000 άτομα. Οι δικαιούχοι (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) δωρεάν παροχής βιβλίων θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία προκειμένου να κάνουν χρήση της παροχής και να λαμβάνουν τα βιβλία.

Τα δωρεάν βιβλία που μπορούν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου,
φροντιστηριακά,
σχολικά βοηθήματα ή
άλλα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βοηθήματα
Η αξία της παροχής είναι ίση με 20.00 € και αντιστοιχεί στην τιμή του βιβλίου αφού αφαιρεθεί η έκπτωση σε ποσοστό 10%. Η έκπτωση θα υπολογίζεται επί της αναγραφόμενης επί του βιβλίου τιμής λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση που η τιμή του βιβλίου ή των βιβλίων (υπολογισμένης και της έκπτωσης 10%) υπερβαίνει το ύψος της αναλογούσας επιδότησης, την επιπλέον διαφορά υποχρεούται να καταβάλει ο δικαιούχος.
Η παροχή δωρεάν βιβλίων είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει προσωπικά για τον δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση από άλλα άτομα.
Στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr ) είναι αναρτημένος ο κατάλογος των συμβεβλημένων βιβλιοπωλείων με τον ΟΓΑ.

Διαδικασία Χορήγησης Βιβλίων

Η αγορά των βιβλίων μπορεί να γίνει από:
Α) τον άμεσα ασφαλισμένο, ο οποίος υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ή
Β) το/τη σύζυγο, προσκομίζοντας την αστυνομική Ταυτότητα της/του άμεσα ασφαλισμένου
Γ) τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, το οποίο θα έχει μαζί την Αστυνομική ταυτότητα του άμεσα ασφαλισμένου.
Οι ανωτέρω θα μπορούν να παραλάβουν τα βιβλία για όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν κληρωθεί μαζί με τον άμεσα ασφαλισμένο. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσέρχονται στο βιβλιοπωλείο με την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του άμεσα ασφαλισμένου, ενώ θα πρέπει να προσκομίσουν και τους ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων της οικογένειας.

Διάρκεια Προγράμματος

Οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων, μπορούν να κάνουν χρήση των Δελτίων Αγοράς Βιβλίων μέχρι 31-12-2012.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !