Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει η διαδικασία μετατροπής αμπελώνων

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων στοχεύει στην ριζική μεταμόρφωση των αμπελώνων ούτως ώστε να σταθούν έτοιμοι για να προσφέρουν στην αγορά τις ποικιλίες οινοστάφυλων που επιθυμεί.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.
β) την επαναφύτευση των αμπελώνων.
γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.
Εξαίρεση αποτελούν οι ποικιλίες Τσάπουρνο στην Π.Ε. Κιλκίς και Κοτσιφολιάτικο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο στις δράσεις για την εκρίζωση/αναφύτευση με άλλη ποικιλία και τον επανεμβολιασμό.
Οι Περιφερειακές Ενότητες της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) δεν ταξινομούνται ως
περιφέρειες «σύγκλισης», πράγμα που σημαίνει πως η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ε.Ε. θα ανέρθει στο 50%, αντί του 75% που ισχύει για τις υπόλοιπες Π.Ε.
Οι Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής επιπλέον στρέμματα των κατανεμηθέντων, χωρίς να υπερβούν το κατανεμηθέν ποσό που τους αναλογεί, άλλως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αδυναμία καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων στους παραγωγούς της περιοχής τους.»

Σημαντικές υποχρεώσεις

- Η αναδιάρθρωση και μετατροπή πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με την αριθ. 247771/4−3−2010 (Β΄ 381) απόφαση περί «Ταξινόμησης ποικιλιών αμπέλου», όπως κάθε φορά ισχύει.
- Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, ολοκληρώνονται το αργότερο εντός πέντε αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα.
- Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.
Πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου