Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Βασιλικός πολτός:το θαύμα της φύσης

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.
Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.
Δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ εργατριών και βασιλισσών που αναπτύσσονται στην ίδια κυψέλη. Η μοναδική διαφοροποίηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό όλες τις μέρες, ενώ αυτές που προορίζονται για εργάτριες μετά την τρίτη ημέρα, με μείγμα νέκταρος και γύρης. Σαν αποτέλεσμα οι βασίλισσες αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος, έχουν ένα υψηλά αναπτυγμένο γενετικό σύστημα με ωοθήκες και σπερματοθήκες πλήρως αναπτυγμένες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-4 χρόνια), και μεγάλη παραγωγικότητα. Υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού η βασίλισσα είναι σε θέση καθημερινά να γεννάει μέχρι και 1200 αυγά την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος των αυγών μίας ημέρας ξεπερνάει κατά το διπλάσιο το δικό της βάρος. Αντίθετα οι εργάτριες ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους μέσα σε 21 ημέρες, ζουν μικρότερο χρονικό διάστημα (35-40 ημέρες) και δε γεννούν αυγά.
Συνήθως χορηγείται άμεσα στη βασίλισσα ή στην προνύμφη απ' ευθείας καθώς εκκρίνεται. Δεν αποθηκεύεται στην κυψέλη και συνεπώς δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό μελισσοκομικό προϊόν. Η μόνη θέση στην οποία η συγκομιδή του είναι εφικτή είναι κατά τη διάρκεια διατροφής της βασίλισσας, στις προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, οι οποίες ταΐζονται με αφθονία βασιλικού πολτού. Η προνύμφη δε μπορεί να καταναλώσει την τροφή τόσο γρήγορα όσο της παρέχεται και ο βασιλικός πολτός συσσωρεύεται στα βασιλικά κελιά.

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητάς του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.
Η υφή του είναι ζελατινώδη παχύρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων (Takenaka et al., 1986). Αυτές οι αλλαγές προφανώς οφείλονται σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ (Lercker et al., 1992) και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά είναι νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα.Το μεγάλο εύρος των αναλυτικών τιμών του βασιλικού πολτού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες οι κυριότεροι των οποίων είναι:
Η περιοχή συλλογής
Η διαφορετική χλωρίδα
Η φυλή των μελισσών
Η ηλικία της προνύμφης από την οποία συλλέγεται
Οι συνθήκες διατήρησής του
Η παλαίωση του προϊόντος
Η αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των συστατικών του.
Οι διαφορές αυτές όμως δεν είναι σημαντικές και συνεπώς η σύνθεσή του μπορεί να θεωρηθεί ότι παραμένει σχετικά σταθερή.
Το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου βασιλικού πολτού, αλλά σε ξηρό βάρος οι πρωτεϊνες και τα σάκχαρα υπερτερούν κατά πολύ. Από τις αζωτούχες ενώσεις, οι πρωτεϊνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.
Τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου, σε μικρότερες όμως συγκεντρώσεις από ότι στη γύρη.
Χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε. Το παντοθενικό οξύ (Β5) παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των προνυμφών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.
Επίσης περιέχει και μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον έχει επίδραση και στο νευρικό σύστημα επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Τέλος διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιό ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία.
Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:

Παιδιά
.με αναιμία
.που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
.στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων
.κατά την ανάρρωση
Ενήλικες
.για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
.κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
.κατά της δυσκοιλιότητας
.κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
.κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
.κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
.κατά της κόπωσης
.κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
.κατά της μυϊκής δυστροφίας
.κατά της ασθένειας του Parkinson
.κατά της ασθένειας του Alzheimer
.κατά της υπέρτασης
.κατά του σακχαρώδη διαβήτη
.στα γηρατειά
.προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
.πιθανόν αντικαρκινική δράση
.ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
.τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
.κατά του πονοκεφάλου
.κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
.μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
.μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
.κατά των καταγμάτων των οστών
.επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
.κατά των φλεγμονών
.μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
.ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
.βελτιώνει το άσθμα
.προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
.κατά της πνευματικής κατάρρευσης
.κατά των ελκών, εκζεμάτων
.μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
.διατήρηση ομορφιάς

Δοσολογία:

Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο. Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.

Ελληνική παραγωγή-συγκομιδή

Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

9η Γιορτή Βιολογικής Γεωργίας στη Θράκη

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και το επόμενό του Σάββατο 6 Οκτωβρίου διοργανώνονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της 9ης Γιορτής Βιολογικής Γεωργίας στη Θράκη. Η γιορτή θέτει ως στόχο την πλήρη ενημέρωση πάνω σε πιο τεχνικά ζητήματα ή σχετικά με το σωστό τρόπο κατανάλωσης των ενδιαφερόμενων για τη διαδεδομένη πλέον καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.
Άλλωστε στην περιοχή της Θράκης, όπου και θα λάβει χώρα, υπάρχουν αρκετά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.Έτσι, το πρόγραμμα συνδυάζει μία ημερίδα για τη φυτοπροστασία στις βιολογικές καλλιέργειες και ένα σεμινάριο για τις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής ψωμιού, πίτας, λαλαγγίτας.
Τη δεύτερη φάση της γιορτής, δηλαδή το δεύτερο Σάββατο, επίσης θα πλαισιώσουν ομιλίες για τη διατροφή, την πώληση βιολογικών και χειροποίητων προϊόντων, φαγητό και μουσική, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομαρχία – Δ/νση Γεωργίας) μαζί με την Ομάδα Φίλων Βιολογικής Γεωργίας Θράκης προετοιμάζουν εθελοντική εργασία και προσφορές βιοκαλλιεργητών από την περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της γιορτής:

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, 29.9.2012
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
19.00 ΩΡΑ
«Η αντιμετώπιση παθογόνων εδάφους με μεθόδους που επιτρέπονται στη Βιολογική Γεωργία»
Εισηγητής: Γραβάνης Φώτιος (Κοσμήτωρας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Έρευνας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Κύπρος)
20.00 ΩΡΑ
«Βιολογική καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων σε λαχανοκομικά»
Εισηγητής: Σκεντερίδης Παύλος (Γεωπόνος – Εντομολόγος, Θεσσαλονίκη)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ακολουθεί μπουφές
Χώρος ημερίδας: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ΑΝΘΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 6.10.2012
«ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΨΩΜΙ, ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ όπως ΠΑΛΙΑ»
Για να συνδεθούμε πάλι με την παράδοσή μας, η Ομάδα Φίλων Βιολογικής Γεωργίας προσφέρει ένα σεμινάριο 5 ωρών στους συμπολίτες μας όπου
-Ζυμώνουμε ψωμί
-Ανοίγουμε φύλλο και γεμίζουμε πίτες
-Φτιάχνουμε λαλαγγίτες σε πέτρινο σατς επάνω σε φωτιά από ξύλα
Το ψήσιμο ψωμιού και πίτας γίνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Τα υλικά διατίθενται από την Ομάδα και τα προϊόντα καταναλώνονται στο μπουφέ το ίδιο βράδυ.
Εφόσον οι θέσεις για το σεμινάριο είναι περιορισμένες, πρέπει να υποβάλλεται γραπτή δήλωση ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο κάθε εκπαιδευόμενος πρέπει να φέρει πλάστη, σοφρά (ή ξύλινη τάβλα), λεκάνη, πετσέτα κουζίνας και ταψί (κατά προτίμηση στρογγυλό μέχρι 50 cm διάμετρος).
ΕΝΑΡΞΗ: 9.00 ΩΡΑ
Τηλ. Επικοινωνίας: Ζωή Σκαρλάτου 6979432784
Χώρος σεμιναρίου: ΚΤΗΜΑ «ΠΑΜΦΟΡΟΣ ΓΑΙΑ» ΖΩΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ, 6.10.2012
ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
18.00 ΩΡΑ
«Διατροφή και Γυναίκα» Σπαθόπουλος Ιωάννης, Γυναικολόγος
19.00 ΩΡΑ
«Διατροφή, περιβάλλον και άσκηση» Παπαπαντελής Νικήτας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
20.00 ΩΡΑ
«Ενεργειακή Διατροφή – Βοτανοθεραπεία» από την Ομάδα Ενεργειακής Διατροφής και Βοτανοθεραπείας Αλεξ/πολης
Ομιλητές: Γιώτα Βενετάκη, Κούλα Καρυώτου, Κατερίνα Παπαντώνη
Μετά από κάθε ομιλία ακολουθεί συζήτηση.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Από 17.30 ΩΡΑ
ΠΩΛΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
Από 21.00 ΩΡΑ
Χορτοφαγικός μπουφές προσφορά της Ομάδας Φίλων Βιοκαλλιεργητών με Ζωντανή Μουσική
Χώρος Οικογιορτής: ΚΤΗΜΑ «ΠΑΜΦΟΡΟΣ ΓΑΙΑ» ΖΩΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εκπαιδευμένες κατσίκες γλυτώνουν δισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα

Μεγάλα οφέλη στον αγροτικό τομέα αναμένεται να φέρει η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να ελέγξουν τις διατροφικές συνήθειες μηρυκαστικών, με αποτέλεσμα να τρέφονται με παρασιτικά φυτά και όχι με φύλλα ελιάς ή αμπελόφυλλα.
Για να εμποδίσουν τα ζιζάνια και τα παρασιτικά φυτά να «πνίξουν» τα πολύτιμα δέντρα τους (ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα), οι αγρότες ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αγοράζοντας παρασιτοκτόνα και ειδικό εξοπλισμό, κάτι που έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς τα χημικά μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ωστόσο, επιστήμονες του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανέξοδη λύση για την εξάλειψη των ζιζανίων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την τσέπη των γεωργών αλλά και το περιβάλλον.
Το μυστικό κρύβεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μηρυκαστικών.
Αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, πεινασμένα πρόβατα και κατσίκες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα αμπελόφυλλα και τα φύλλα ελιάς, «ξεπαστρεύοντας» αποκλειστικά τα παρασιτικά φυτά που «πνίγουν» τα δέντρα.
Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Μέσω της «ελεγχόμενης αποστροφής γεύσης», που καθορίζει τις γευστικές προτιμήσεις.
Στην ουσία πρόκειται για έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό που αναπτύσσουν τα ζώα όταν μαθαίνουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες έχουν τοξικές ιδιότητες.
Για να πετύχουν αυτή την «αποστροφή» οι ερευνητές τάισαν κατσίκες και πρόβατα με φύλλα ελιάς και βλαστούς που είχαν εμποτιστεί με χλωριούχο λίθιο.
Το χλωριούχο λίθιο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη ρύθμιση της διάθεσης και στην προκειμένη εφαρμόστηκε με στόχο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ζώων.
Με μια δόση της συγκεκριμένης ουσίας τα πρόβατα και οι κατσίκες απέρριψαν από την πρώτη μέρα τα φύλλα ελιάς και η συμπεριφορά τους άλλαξε ριζικά συγκριτικά με άλλα ζώα του ίδιου είδους.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αφήνουν ελπίδες για σημαντική μείωση των ζιζανιοκτόνων στη γεωργία.
Πηγή:econews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Βότανα για παιδιά

Από την αρχαιότητα ακόμα οι γιατροί εκτιμούσαν ιδιαίτερα τη δράση των φαρμακευτικών φυτών. Στην Ελλάδα, άλλωστε, αφθονούν τα φυτά που έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Τα φαρμακευτικά βότανα, όμως, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από ανθρώπους που παίρνουν άλλα φάρμακα, που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από εγκύους και παιδιά.
Άλλωστε, υπάρχουν βότανα που μπορεί να γίνουν σε μεγάλες δόσεις τοξικά τόσο σε ενηλίκους όσο και ακόμα περισσότερο σε παιδιά.
Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για τα παιδιά είναι περιορισμένα τα βότανα που μπορούν να καταναλώνουν και βέβαια είναι καθορισμένες οι δοσολογίες τους.
Τα βότανα που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από παιδιά από 4 ετών και πάνω έχουν ιδιότητες ηρεμιστικές, χαλαρωτικές, βοηθούν κατά του βήχα, της δυσκοιλιότητας, των πόνων στην κοιλιά κ.α.

Αυτά τα βότανα είναι:

Μελισσόχορτο. Έχει χαλαρωτική δράση, βοηθά τον ύπνο και τον πονοκέφαλο.
Χαμομήλι. Χρησιμοποιείται για στομαχικές διαταραχές, ως σπασμολυτικό σε κωλικούς, καθώς επίσης και κατά της διάρροιας. Επίσης, χρησιμοποιείται εξωτερικά για την επούλωση πληγών, δερματικά εξανθήματα, εγκαύματα και μολύνσεις του στόματος, του λάρυγγα και των ματιών.
Μάραθος. Βοηθά στη δυσκοιλιότητα και στους στομαχικούς και κοιλιακούς πόνους. Χρησιμοποιείται, επίσης, για προβλήματα των ούλων ή για ερεθισμούς του λαιμού.
Άγριο τριαντάφυλλο. Χρησιμοποιείται ως ήπιο καθαρτικό και διουρητικό.
Γλυκόριζα. Έχει σπασμολυτική δράση και χρησιμοποιείται σε ενοχλήσεις στομάχου. Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματική στον ξηρό βήχα ως μαλακτικό και αποχρεμπτικό.
Μέντα. Χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κωλικών και της δυσπεψίας. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Η εισπνοή φύλλων μέσα σε ζεστό νερό βοηθά κατά του κρυολογήματος.
Εχινάκεια. Συντελεί στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Νερομολόχα ή αλτέα ή αλθαία. Για τις διάρροιες και τους πόνους στην κοιλιά αλλά και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Αχιλλέα. Βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του πυρετού.
Μπραϊόνια. Χρησιμοποιείται για τον ξηρό βήχα.
Άγριο κεράσι (ο φλοιός του). Κάνει καλό στο βήχα και στις διάρροιες.
Λεβάντα. Ως χαλαρωτικό για το μπάνιο.
Τίλιο. Είναι πολύ καλό για το στομάχι.
Γλυκάνισο. Για βρογχική καταρροή και για στομαχικές διαταραχές.
Αμαμελίδα. Χρησιμοποιείται όταν τα παιδιά και τα βρέφη πονάνε στα δόντια τους.
Βρόμη (για εξωτερική χρήση). Μπαίνει στο μπάνιο ως αντισηπτικό και χρησιμοποιείται ακόμα και σε βρέφη. Κάνει πολύ καλό στις δερματικές παθήσεις.
Άρνικα (σε μορφή κρέμας). Για τους μώλωπες.

Δοσολογία

Όσον αφορά τις ποσότητες που μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε από αυτά τα φαρμακευτικά φυτά είναι δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Γενικά, θεωρείται ότι τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν το 1/4 της δόσης των ενηλίκων, οι οποίοι μπορούν κατά κανόνα να πιουν ένα φλιτζάνι έκχυμα ή αφέψημα από τα παραπάνω βότανα. Όσον αφορά το βάμμα και το αιθέριο έλαιο, η δόση για τους ενηλίκους είναι 5ml τη φορά αραιωμένο σε νερό. Για περισσότερες συμβουλές ή για συστηματική χρήση όμως θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας.

Προσοχή!

Όταν χρησιμοποιούμε βότανα:
* Θα πρέπει να τα προμηθευόμαστε από φαρμακεία.
* Θα πρέπει να προτιμάμε βότανα που είναι συσκευασμένα σε ειδικά σακουλάκια γιατί έτσι μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για την ποιότητα και την καθαριότητά τους.
* Αν πρόκειται να τα μαζέψουμε οι ίδιοι, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα γνωρίζουμε καλά κι ότι το μέρος όπου φύονται είναι καθαρό και ασφαλές.
* Είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε βότανα που δε γνωρίζουμε και προέρχονται από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα από την Ασία.
* Δε θα πρέπει να καταναλώνουμε μανιτάρια.
Πηγή:parents
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

ΕΦΕΤ - Νέα Ανάκληση χυμού AMITA MOTION

Σε συνέχεια Δελτίου Τύπου στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, σχετικά με την ανάκληση προϊόντων με την εμπορική επωνυμία «100% Φυσικός Χυμός Amita Motion», νεότερης ενημέρωσης από την παρασκευάστρια επιχείρηση «Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης Α.Ε.» και σχετικών ελέγχων, διαπιστώθηκε η διακίνηση δύο επιπλέον παρτίδων με την ίδια απόκλιση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρτίδες με ημερομηνίες λήξης 19/1/2013 και 20/1/2013 σε χάρτινη συσκευασία του ενός λίτρου ( 1L ), όπως φαίνεται κάτωθι :
Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να διενεργεί σχετικούς ελέγχους και καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Παράταση για το πρόγραμμα Leader Πελοποννήσου

Η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ, ως Φορέας Υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος LEADER το οποίο εγκρίθηκε με τις υπ’ αριθμ.5807/29-06-2009 και 5954/02-07-2009 Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής & Τροφίμων στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Προσέγγιση LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ
Η Επιτροπής Διαχείρισης (ΕΔΠ) LEADER με την υπ. αρ. 24/2012 απόφαση της
Παρατείνει την Προθεσμία Υποβολής Προτάσεων στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το σύνολο των προκηρυσσόμενων δράσεων
L123α, L123β, L311-1, L311-2, L311-5, L311-6, L311-7, L312-1, L312-2, L312-3, L313-4,
L313-5, L313-6, L313-8, L321-1, L321-2, L321-3, L323-2β, L323-4, L323-4
και ορίζει νέα καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού την 24η Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 (αντί της αρχικής 2ας Οκτωβρίου 2012).
Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναφέρονται στην 2η Πρόσκληση Εκδήλωση Ενδιαφέροντος όπως έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο με την υπ. αρ. 141/13-06-2012 περίληψη αυτής και όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.anvope.gr με το αναλυτικό της τεύχος και τα παραρτήματα αυτής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες και διευκρινήσεις για το περιεχόμενο της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ο.Τ.Δ. στην έδρα της Εταιρείας στο Λεβίδι Αρκαδίας, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τηλέφωνα 2796022051-2. Αρμόδιοι: Γεώργιος Κωστούρος, Εύη Λιάκου και Αντώνης Παπαδημητρίου
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Π LEADER
Μπιτζής Κωνσταντίνος
Πηγή:agrocapital.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τι τρώμε

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία τωνσυντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της.
Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφών” στην ανθρώπινη υγεία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:
“Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφίμων” στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.”
Το food project καταγγέλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γεννετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.
Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνιτή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πεί “όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο”.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;
Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο (δείτε έρευνα του Εξάντα στο www.exadas.gr), στο Μεξική η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τί τρώμε στο βωμό του χρήματος. Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Πηγή:thefoodproject.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !