Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει η διαδικασία μετατροπής αμπελώνων

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων στοχεύει στην ριζική μεταμόρφωση των αμπελώνων ούτως ώστε να σταθούν έτοιμοι για να προσφέρουν στην αγορά τις ποικιλίες οινοστάφυλων που επιθυμεί.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.
β) την επαναφύτευση των αμπελώνων.
γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.
Εξαίρεση αποτελούν οι ποικιλίες Τσάπουρνο στην Π.Ε. Κιλκίς και Κοτσιφολιάτικο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο στις δράσεις για την εκρίζωση/αναφύτευση με άλλη ποικιλία και τον επανεμβολιασμό.
Οι Περιφερειακές Ενότητες της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) δεν ταξινομούνται ως
περιφέρειες «σύγκλισης», πράγμα που σημαίνει πως η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ε.Ε. θα ανέρθει στο 50%, αντί του 75% που ισχύει για τις υπόλοιπες Π.Ε.
Οι Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής επιπλέον στρέμματα των κατανεμηθέντων, χωρίς να υπερβούν το κατανεμηθέν ποσό που τους αναλογεί, άλλως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αδυναμία καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων στους παραγωγούς της περιοχής τους.»

Σημαντικές υποχρεώσεις

- Η αναδιάρθρωση και μετατροπή πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με την αριθ. 247771/4−3−2010 (Β΄ 381) απόφαση περί «Ταξινόμησης ποικιλιών αμπέλου», όπως κάθε φορά ισχύει.
- Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, ολοκληρώνονται το αργότερο εντός πέντε αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα.
- Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.
Πηγή:agronews.gr

Χρηματοδότηση έως 50% για αγρότες και κτηνοτρόφους

Ευκαιρίες για ενισχύσεις έως και 50% επί των επενδυτικών τους σχεδίων έχουν επιχειρηματίες της περιφέρειας μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Ανοίγει η περίοδος υποβολής προτάσεων την 1η Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μπορούν να επωφεληθούν από το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής.
Στον τομέα αυτόν είναι δυνατό να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων με τη χρήση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ευνοηθούν με επιχορήγηση ή και με επιδότηση leasing καθώς και με φορολογική απαλλαγή με συνολικό ποσοστό και για τις τρεις μορφές χρηματοδότησης μέχρι και 50%.
Στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων με τη χρήση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο επενδυτικός νόμος, τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους κυμαίνονται από 15% έως 50%. Στην Α' Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία. Στη Γ' Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας. Στη Β' Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές.
Το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής προβλέπει επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδότησης μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις 70% και για τις νέες 80% στα προαναφερόμενα ποσοστά (15% έως 50%) και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο θα συμπληρωθεί με φορολογική απαλλαγή.

Τα ελάχιστα ποσά επένδυσης της Περιφερειακής Συνοχής είναι:

•Για Μεγάλες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 1.000.000 €.
•Για Μεσαίες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
•Για Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 300.000 ευρώ.
•Για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 200.000 €.
Τα επιχειρηματικά σχέδια ενισχύονται για δαπάνες όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, συστήματα πιστοποίησης ποιότητας.
Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία, ενισχύονται για τις ακόλουθες δαπάνες:

Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

•Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των δαπανών. Για τις νέες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 10%.
•Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
•Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.
Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.
Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Πού θα απευθυνθώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σε ένα από τα γραφεία εξυπηρέτησης επενδυτών που υπάρχουν στις 13 περιφέρειες της χώρας.
•Περιφέρεια Αττικής, τηλ.: 210 3258800-04, τηλ.: 210 6709721.
•Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τηλ.: 25313 52764.
•Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τηλ.: 22510 27662, 22510 23201,.
•Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τηλ.: 2613 600134.
•Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τηλ.: 24610 53246.
•Περιφέρεια Ηπείρου, τηλ.: 26510 26639.
•Περιφέρεια Θεσσαλίαςτηλ.: 2413503607.
•Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τηλ.: 26610 39606.
•Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τηλ.: 2310 379240, 2313 309105.
•Περιφέρεια Κρήτης, τηλ.: 2810 278610.
•Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τηλ.: 22813 60283-4-5, 22410 36200, 22410 26182.
•Περιφέρεια Πελοποννήσου, τηλ.: 2713 601190, 2713 601192.
•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τηλ.: 22310 25360, 22310 29303.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Ημερίδα για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας

Ημερίδα με θέμα: Η Αγριαγκινάρα. Τεχνική καλλιέργειας, οικονομικά αποτελέσματα, συμβολαιακή γεωργία για παραγωγή ενέργειας. Θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ, 5o χλμ. Δράμας-Θεσ/νίκης), την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. Διοργάνωση: ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας. Πληροφορίες: 25210-58175, Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας.
Ομιλητές θα είναι ο κ. Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», που θα παρουσιάσει την τεχνική της καλλιέργειας και τα οικονομικά αποτελέσματα της αγριαγκινάρας και ο κ. Μπαράκος Νικόλαος, χημικός – Δρ ΕΜΠ πρόεδρος της εταιρείας AGROENERGY S.A., που θα αναπτύξει την δυνατότητα και τους όρους της συμβολαιακής γεωργίας της αγριαγκινάρας για την παραγωγή ενέργειας.
Η σπορά της αγριαγκινάρας γίνεται κυρίως τον Οκτώβριο, άρα υπάρχει χρονική επικαιρότητα για να αποφασίσουν τώρα οι ενδιαφερόμενοι αγρότες εάν θα ασχοληθούν με την νέα αυτή καλλιέργεια και να προβούν στην σύναψη των συμβάσεων.
www.agrofasma.gr
 

Προδιαγραφή για την παραγωγή προϊόντων χωρίς μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης και της δημόσιας κρίσης σχετικού σχεδίου, ενέκρινε και θέτει σε ισχύ την 1η έκδοση της Κατευθυντήριας Οδηγίας πιστοποίησης του προτύπου AGRO 7: «Προδιαγραφή για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές».
Η Κατευθυντήρια Οδηγία περιγράφει το σχήμα πιστοποίησης του προτύπου AGRO 7, με στόχο τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των απαιτήσεων του προτύπου από τις επιχειρήσεις, τους Φορείς Πιστοποίησης, τους Φορείς Διαπίστευσης, τις αρμόδιες αρχές και κάθε εμπλεκόμενο. Στα Παραρτήματα της οδηγίας παρατίθενται υποδείγματα του Πιστοποιητικού των επιχειρήσεων και των προϊόντων, υποδείγματα απαιτούμενων αρχείων, καθώς και ενδεικτικός κατάλογος Κύριων μη συμμορφώσεων και ενεργειών που πρέπει να υλοποιούνται σε κάθε περίπτωση.
Η Κατευθυντήρια Οδηγία διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Πηγή:agrocapital.gr
www.agofasma.gr
 

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Αγροτικά προϊόντα από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες θα διαθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στους δημότες, ενημερώνει πως από σήμερα Δευτέρα 1 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 και ώρες 09.00- 15.00 θα δέχεται αιτήσεις για παραγγελίες για πατάτες, ρύζι, λάδι, φακές, ρεβίθια και φασόλια.
Για παραγγελίες οι δημότες να προσέρχονται στον 1ο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου στο γραφείο Εξυπηρετήσεως του Δημότη ώστε να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας το οποίο διατίθεται σε έντυπη μορφή.
Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Πληροφορίες στα τηλ. 213 2000150, 213 2000141- 103
www.agrofasma.gr
 

Μεταφύτευση λαχανικών

Είναι από τους σπουδαιότερους παράγοντες για ένα καλό ξεκίνημα της καλλιέργειας μας. Τόσο τα φυτά που εμείς έχουμε σπείρει σε σπορεία όσο και τα έτοιμα σπορόφυτα που αγοράζουμε από τα φυτώρια ή τα κέντρα κήπου, είναι ανάγκη να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγουμε να αγοράσουμε ή να επιλέξουμε από το σπορείο μας φυτά ταλαιπωρημένα, διψασμένα, όσα δεν έχουν έντονο πράσινο χρωματισμό ή έχουν σημάδια από ασθένειες ή έντομα ( φαγώματα. Τρύπες) στο φύλλωμα τους.
Ειδικά όταν αγοράζουμε έτοιμα σπορόφυτα πρέπει επί πλέον να πληροφορηθούμε και για την ποικιλία στην οποία ανήκουν για να διαπιστώσουμε αν ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του λαχανόκηπου μας και για να σιγουρευτούμε για τις φροντίδες που θα απαιτηθούν μετέπειτα.

Μεταφυτευτικό σοκ

Όταν τα λαχανικά μας μεταφυτεύονται από κιβώτια σποράς ή κατευθείαν από το έδαφος του σπορείου, τότε χάνεται ή τραυματίζεται το 22-50% από το ριζικό τους σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας μάλλον προσωρινής μάρανσης στα φυτά, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της ρίζας να απορροφήσει αρκετό νερό για ένα διάστημα. Όσο οι συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και ένταση φωτισμού, έντονος αέρας) ευνοούν την απώλεια νερού τα νέο-φυτεμένα λαχανικά μας και όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στις ρίζες τους από την μεταφύτευση, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ.
Για λιγότερο μεταφυτευτικό σοκ, προτείνεται γενικά η μεταφύτευση να γίνεται αργά το απόγευμα ή σε μέρες με συννεφιά και άπνοια. Βέβαια τα φυτά που έχουν σπαρθεί σε κύβους εδάφους ή σε ατομικά γλαστράκια-σακουλάκια συνήθως δεν εμφανίζουν μεταφυτευτικό σοκ, αλλά και αν εμανίσουν δεν είναι μεγάλης έντασης. Ανάλογα λοιπόν με τις διαταραχές που παρουσιάζονται κατά την μεταφύτευση μπορούμε να κατατάξουμε τα λαχανικά ως εξής:

Λαχανικά που μεταφυτεύονται εύκολα:

Λάχανο, λάχανο βρυξελλών, μπρόκολο, μαρούλι, σέσκουλο, τομάτα.
Λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφύτευση:
Κουνουπίδι, κρεμμύδι, μελιζάνα, πιπεριά, σέλινο.
Λαχανικά που παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την μεταφύτευση:
Αγγούρι, κολοκυθάκι, πεπόνι, τα ριζώδη λαχανικά και τα ψυχανθή.

Διαμόρφωση εδάφους πριν την μεταφύτευση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαμόρφωσης του εδάφους οι οποίοι εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση.
Οι πιο βασικοί είναι:
1.Επίπεδη διαμόρφωση του εδάφους.
2.Δημιουργία αναχωμάτων ύψους 10-15 εκ. τα οποία γίνονται, είτε ως απλό «σαμάρι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φύτευση μονής σειράς φυτών, είτε ως «τραπέζι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φυτευθούν δύο ή περισσότερες σειρές φυτών.
3.Δημιουργία αβαθών αυλάκων (5-10 εκ.) κατά μήκος των οποίων θα γίνει η φύτευση των λαχανικών και οι οποίες καλύπτονται μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης.
4.Δημιουργία αυλακιών άρδευσης και στην συνέχεια φύτευση των φυτών στα πρανή τους.
Η δημιουργία αναχωμάτων επιλέγεται όταν το έδαφος του λαχανόκηπου είναι βαρύ έτσι ώστε να διευκολύνεται η καλή στράγγιση της περίσσειας νερού και επιπλέον για την πρωίμιση της παραγωγής, επειδή οι ρίζες μέσα σε αυτά θερμαίνονται καλύτερα. Το μειονέκτημα είναι ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους. Η φύτευση σε αβαθή αυλάκια έχει το πλεονέκτημα ότι συγκρατεί το νερό και τα λιπάσματα κατά μήκος της γραμμής φύτευσης και επιπλέον μεταξύ των γραμμών το έδαφος διατηρείται στεγνό υποβοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις μετακινήσεις του κηπουρού.

Η διαδικασία της φύτευσης

Την προηγούμενη μέρα πριν την μεταφύτευση ή μερικές ώρες πριν τα φυτά ποτίζονται με άφθονο νερό για να μπορεί η μπάλα χώματος να διατηρήσει το σχήμα της κατά την μεταφύτευση και έτσι οι ρίζες των λαχανικών να υποστούν την λιγότερη δυνατή ζημιά. Στην συνέχεια καθορίζονται οι θέσεις που θα γίνουν οι φυτεύσεις των λαχανικών. Κατά το άνοιγμα των οπών φύτευσης προσέχουμε ώστε να μπορούν τα λαχανικά μας να χωρέσουν με την μπάλα χώματος. Αν είναι εφικτό καλό είναι στην βάση του λάκκου φύτευσης να ρίξουμε λίγη χωνεμένη κοπριά ή άλλο οργανικό υλικό (π.χ. κομπόστ, συσκευασμένο χώμα, κτλ) ή έστω το πρώτο επιφανειακό χώμα που βγάλαμε κατά την διάνοιξη των οπών. Το επόμενο βήμα είναι η προσεκτική απομάκρυνση των φυτών από τα ατομικά γλαστράκια ή τα σακουλάκια και η τοποθέτηση τους στο κέντρο των οπών φύτευσης. Το βάθος που φυτεύουμε πρέπει να είναι το ίδιο ή το πολύ 2 εκατοστά βαθύτερο από τη θέση του φυτού στο σπορείο ή στα ατομικά γλαστράκια κτλ. Μετά την τοποθέτηση των φυτών, προστίθεται μέρος του εδάφους που είχαμε απομακρύνει για την κάλυψη των κενών και στην συνέχεια το έδαφος πιέζεται ελαφρά έτσι ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλή επαφή μαζί τους.

Εργασίες μετά την μεταφύτευση

Η πρώτη εργασία μετά την μεταφύτευση είναι το πότισμα των φυτών, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλύτερη επαφή με το έδαφος του λαχανόκηπου. Για την καλύτερη ανάπτυξη των νέων ριζών συνιστάται το πρώτο νερό να περιέχει διαλυμένες και μερικές ποσότητες λιπασμάτων. Συνήθως η παρασκευή διαλύματος αυτού το οποίο ονομάζεται «διάλυμα αφύπνισης», γίνεται μια μέρα πριντην μεταφύτευση. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί λίπασμα τύπου 10-50-10, τότε διαλύονται σε 100 λίτρα νερού 350-500 γραμμάρια λιπάσματος και την μεταφύτευση εφαρμόζεται στο κάθε φυτό ποσότητα διαλύματος 0,5-0,6 λίτρων. Αντί χημικών λιπασμάτων μερικοί παραγωγοί προσθέτουν στο νερό το οποίο βρίσκεται σε βαρέλια, ποσότητα χωνεμένης κοπριάς για να σχηματιστεί πυκνός χυλός.
Στη συνέχεια από το χυλό αυτό προσθέτουν 0,5-0,6 λίτρα σε κάθε φυτό.
Πηγή:istath.blogspot.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
agrofasma.gr
 

Πανσέδες, καλλιέργεια

Οι σκληροί και γόνιμοι πανσέδες ανθίζουν κατά την χειμερινή περίοδο όταν πολλά άλλα εποχιακά λουλούδια έχουν ήδη παγώσει. Στην πραγματικότητα οι πανσέδες μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο σε όλα τα μέρη εκτός από τα πολύ κρύα κλίματα.Η φθινοπωρινή φύτευση είναι καλή όταν έχουμε θερμό καλοκαίρι, και η ανοιξιάτικη φύτευση προτιμότερη όταν η καλοκαιρινή θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 30-35 βαθμούς.
Το χρωματικό δειγματολόγιο των πανσέδων είναι τεράστιο και μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ποικιλίες μονόχρωμες ή δίχρωμες, με ή χωρίς στίγματα που λέγονται "φάτσες". Υπάρχουν επίσης έντονοι χρωματισμοί με ελαφρότερα στίγματα. Οι τύποι πανσέ που χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη έχουν γενικά μικρότερα άνθη από τις ποικιλίες με τα άνθη-γίγαντες. Επίσης οι τύποι πανσέ εδαφοκάλυψης είναι συχνά πιο ανθεκτικοί στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Οι μικροσκοπικοί πανσέδες μινιατούρες γνωστότεροι σαν βιόλες καλλιεργούνται όπως και οι υπόλοιποι πανσέδες και μπορούν να φυτευτούν επίσης και σε δοχεία.

Φροντίδα

Επειδή οι πανσέδες φυτεύονται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασία στο έδαφος είναι ακόμα χαμηλή χρειάζονται ειδική λίπανση, που θα περιέχει νιτρική αμμωνία σε συνδυασμό με κάλιο και φωσφόρο. Η νιτρική αμμωνία απορροφάται πιο εύκολα από τα κρύα εδάφη από ό,τι οι άλλες μορφές αζωτούχων λιπασμάτων. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα σύνθετο λίπασμα που να περιέχει νιτρική αμμωνία σε μεγάλη αναλογία. Πριν φυτέψετε τα φυτά σας στην οριστική τους θέση ανακατώστε το λίπασμα με το χώμα πού θα πρέπει να είναι καλοδουλεμένο και εμπλουτισμένο με ένα επίπεδο από εδαφικό μείγμα κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών. Προσέξτε να φυτέψετε τους πανσέδες στο ίδιο περίπου βάθος που είχαν στα γλαστράκια ή στα σακουλάκια που αναπτύχθηκαν, γιατί η πολύ βαθιά φύτευση μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Λιπαίνετε τους πανσέδες που έχετε φυτέψει το φθινόπωρο ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα με νιτρική αμμωνία. Σκορπίστε το λίπασμα πάνω στο χώμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Η λίπανση προετοιμάζει τα φυτά για την περίοδο άνθησης και τους δίνει το απαραίτητο άζωτο που χρειάζονται για να αναπτύξουν νέους υγιείς βλαστούς και μπουμπούκια. Αν το καλοκαίρι είναι κρύο λιπάνετε τους πανσέδες ξανά κατά το τέλος του καλοκαιριού για να τους βοηθήσετε να δώσουν μια τελική δέσμη άνθισης το φθινόπωρο.
Οι πανσέδες ποικίλουν στην αντοχή τους στο κρύο, γι αυτό συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας αν θέλετε να επιλέξετε ποικιλίες που αντέχουν στην παγωνιά. Μερικές φορές τα φυτά μπορεί να πέσουν σε απότομη αλλαγή συνθηκών από μια ξαφνική παγωνιά. Ιδιαίτερα αν αυτή έρθει μετά από μια περίοδο μεσαίων θερμοκρασιών τα φυτά δεν έχουν ευκαιρία να προσαρμοσθούν στο κρύο. Σ' αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να απλώσετε μια κουβέρτα ή ένα νάιλον φύλλο πάνω από τα φυτά για προστασία.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
Πηγή:fytokomia.gr