Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μεταφύτευση λαχανικών

Είναι από τους σπουδαιότερους παράγοντες για ένα καλό ξεκίνημα της καλλιέργειας μας. Τόσο τα φυτά που εμείς έχουμε σπείρει σε σπορεία όσο και τα έτοιμα σπορόφυτα που αγοράζουμε από τα φυτώρια ή τα κέντρα κήπου, είναι ανάγκη να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγουμε να αγοράσουμε ή να επιλέξουμε από το σπορείο μας φυτά ταλαιπωρημένα, διψασμένα, όσα δεν έχουν έντονο πράσινο χρωματισμό ή έχουν σημάδια από ασθένειες ή έντομα ( φαγώματα. Τρύπες) στο φύλλωμα τους.
Ειδικά όταν αγοράζουμε έτοιμα σπορόφυτα πρέπει επί πλέον να πληροφορηθούμε και για την ποικιλία στην οποία ανήκουν για να διαπιστώσουμε αν ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του λαχανόκηπου μας και για να σιγουρευτούμε για τις φροντίδες που θα απαιτηθούν μετέπειτα.

Μεταφυτευτικό σοκ

Όταν τα λαχανικά μας μεταφυτεύονται από κιβώτια σποράς ή κατευθείαν από το έδαφος του σπορείου, τότε χάνεται ή τραυματίζεται το 22-50% από το ριζικό τους σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας μάλλον προσωρινής μάρανσης στα φυτά, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της ρίζας να απορροφήσει αρκετό νερό για ένα διάστημα. Όσο οι συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και ένταση φωτισμού, έντονος αέρας) ευνοούν την απώλεια νερού τα νέο-φυτεμένα λαχανικά μας και όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στις ρίζες τους από την μεταφύτευση, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ.
Για λιγότερο μεταφυτευτικό σοκ, προτείνεται γενικά η μεταφύτευση να γίνεται αργά το απόγευμα ή σε μέρες με συννεφιά και άπνοια. Βέβαια τα φυτά που έχουν σπαρθεί σε κύβους εδάφους ή σε ατομικά γλαστράκια-σακουλάκια συνήθως δεν εμφανίζουν μεταφυτευτικό σοκ, αλλά και αν εμανίσουν δεν είναι μεγάλης έντασης. Ανάλογα λοιπόν με τις διαταραχές που παρουσιάζονται κατά την μεταφύτευση μπορούμε να κατατάξουμε τα λαχανικά ως εξής:

Λαχανικά που μεταφυτεύονται εύκολα:

Λάχανο, λάχανο βρυξελλών, μπρόκολο, μαρούλι, σέσκουλο, τομάτα.
Λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφύτευση:
Κουνουπίδι, κρεμμύδι, μελιζάνα, πιπεριά, σέλινο.
Λαχανικά που παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την μεταφύτευση:
Αγγούρι, κολοκυθάκι, πεπόνι, τα ριζώδη λαχανικά και τα ψυχανθή.

Διαμόρφωση εδάφους πριν την μεταφύτευση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαμόρφωσης του εδάφους οι οποίοι εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση.
Οι πιο βασικοί είναι:
1.Επίπεδη διαμόρφωση του εδάφους.
2.Δημιουργία αναχωμάτων ύψους 10-15 εκ. τα οποία γίνονται, είτε ως απλό «σαμάρι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φύτευση μονής σειράς φυτών, είτε ως «τραπέζι» κατά μήκος του οποίου θα γίνει φυτευθούν δύο ή περισσότερες σειρές φυτών.
3.Δημιουργία αβαθών αυλάκων (5-10 εκ.) κατά μήκος των οποίων θα γίνει η φύτευση των λαχανικών και οι οποίες καλύπτονται μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης.
4.Δημιουργία αυλακιών άρδευσης και στην συνέχεια φύτευση των φυτών στα πρανή τους.
Η δημιουργία αναχωμάτων επιλέγεται όταν το έδαφος του λαχανόκηπου είναι βαρύ έτσι ώστε να διευκολύνεται η καλή στράγγιση της περίσσειας νερού και επιπλέον για την πρωίμιση της παραγωγής, επειδή οι ρίζες μέσα σε αυτά θερμαίνονται καλύτερα. Το μειονέκτημα είναι ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους. Η φύτευση σε αβαθή αυλάκια έχει το πλεονέκτημα ότι συγκρατεί το νερό και τα λιπάσματα κατά μήκος της γραμμής φύτευσης και επιπλέον μεταξύ των γραμμών το έδαφος διατηρείται στεγνό υποβοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις μετακινήσεις του κηπουρού.

Η διαδικασία της φύτευσης

Την προηγούμενη μέρα πριν την μεταφύτευση ή μερικές ώρες πριν τα φυτά ποτίζονται με άφθονο νερό για να μπορεί η μπάλα χώματος να διατηρήσει το σχήμα της κατά την μεταφύτευση και έτσι οι ρίζες των λαχανικών να υποστούν την λιγότερη δυνατή ζημιά. Στην συνέχεια καθορίζονται οι θέσεις που θα γίνουν οι φυτεύσεις των λαχανικών. Κατά το άνοιγμα των οπών φύτευσης προσέχουμε ώστε να μπορούν τα λαχανικά μας να χωρέσουν με την μπάλα χώματος. Αν είναι εφικτό καλό είναι στην βάση του λάκκου φύτευσης να ρίξουμε λίγη χωνεμένη κοπριά ή άλλο οργανικό υλικό (π.χ. κομπόστ, συσκευασμένο χώμα, κτλ) ή έστω το πρώτο επιφανειακό χώμα που βγάλαμε κατά την διάνοιξη των οπών. Το επόμενο βήμα είναι η προσεκτική απομάκρυνση των φυτών από τα ατομικά γλαστράκια ή τα σακουλάκια και η τοποθέτηση τους στο κέντρο των οπών φύτευσης. Το βάθος που φυτεύουμε πρέπει να είναι το ίδιο ή το πολύ 2 εκατοστά βαθύτερο από τη θέση του φυτού στο σπορείο ή στα ατομικά γλαστράκια κτλ. Μετά την τοποθέτηση των φυτών, προστίθεται μέρος του εδάφους που είχαμε απομακρύνει για την κάλυψη των κενών και στην συνέχεια το έδαφος πιέζεται ελαφρά έτσι ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλή επαφή μαζί τους.

Εργασίες μετά την μεταφύτευση

Η πρώτη εργασία μετά την μεταφύτευση είναι το πότισμα των φυτών, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει ώστε οι ρίζες να έρθουν σε καλύτερη επαφή με το έδαφος του λαχανόκηπου. Για την καλύτερη ανάπτυξη των νέων ριζών συνιστάται το πρώτο νερό να περιέχει διαλυμένες και μερικές ποσότητες λιπασμάτων. Συνήθως η παρασκευή διαλύματος αυτού το οποίο ονομάζεται «διάλυμα αφύπνισης», γίνεται μια μέρα πριντην μεταφύτευση. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί λίπασμα τύπου 10-50-10, τότε διαλύονται σε 100 λίτρα νερού 350-500 γραμμάρια λιπάσματος και την μεταφύτευση εφαρμόζεται στο κάθε φυτό ποσότητα διαλύματος 0,5-0,6 λίτρων. Αντί χημικών λιπασμάτων μερικοί παραγωγοί προσθέτουν στο νερό το οποίο βρίσκεται σε βαρέλια, ποσότητα χωνεμένης κοπριάς για να σχηματιστεί πυκνός χυλός.
Στη συνέχεια από το χυλό αυτό προσθέτουν 0,5-0,6 λίτρα σε κάθε φυτό.
Πηγή:istath.blogspot.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
agrofasma.gr
 

Πανσέδες, καλλιέργεια

Οι σκληροί και γόνιμοι πανσέδες ανθίζουν κατά την χειμερινή περίοδο όταν πολλά άλλα εποχιακά λουλούδια έχουν ήδη παγώσει. Στην πραγματικότητα οι πανσέδες μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο σε όλα τα μέρη εκτός από τα πολύ κρύα κλίματα.Η φθινοπωρινή φύτευση είναι καλή όταν έχουμε θερμό καλοκαίρι, και η ανοιξιάτικη φύτευση προτιμότερη όταν η καλοκαιρινή θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 30-35 βαθμούς.
Το χρωματικό δειγματολόγιο των πανσέδων είναι τεράστιο και μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ποικιλίες μονόχρωμες ή δίχρωμες, με ή χωρίς στίγματα που λέγονται "φάτσες". Υπάρχουν επίσης έντονοι χρωματισμοί με ελαφρότερα στίγματα. Οι τύποι πανσέ που χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη έχουν γενικά μικρότερα άνθη από τις ποικιλίες με τα άνθη-γίγαντες. Επίσης οι τύποι πανσέ εδαφοκάλυψης είναι συχνά πιο ανθεκτικοί στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Οι μικροσκοπικοί πανσέδες μινιατούρες γνωστότεροι σαν βιόλες καλλιεργούνται όπως και οι υπόλοιποι πανσέδες και μπορούν να φυτευτούν επίσης και σε δοχεία.

Φροντίδα

Επειδή οι πανσέδες φυτεύονται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασία στο έδαφος είναι ακόμα χαμηλή χρειάζονται ειδική λίπανση, που θα περιέχει νιτρική αμμωνία σε συνδυασμό με κάλιο και φωσφόρο. Η νιτρική αμμωνία απορροφάται πιο εύκολα από τα κρύα εδάφη από ό,τι οι άλλες μορφές αζωτούχων λιπασμάτων. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα σύνθετο λίπασμα που να περιέχει νιτρική αμμωνία σε μεγάλη αναλογία. Πριν φυτέψετε τα φυτά σας στην οριστική τους θέση ανακατώστε το λίπασμα με το χώμα πού θα πρέπει να είναι καλοδουλεμένο και εμπλουτισμένο με ένα επίπεδο από εδαφικό μείγμα κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών. Προσέξτε να φυτέψετε τους πανσέδες στο ίδιο περίπου βάθος που είχαν στα γλαστράκια ή στα σακουλάκια που αναπτύχθηκαν, γιατί η πολύ βαθιά φύτευση μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Λιπαίνετε τους πανσέδες που έχετε φυτέψει το φθινόπωρο ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα με νιτρική αμμωνία. Σκορπίστε το λίπασμα πάνω στο χώμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Η λίπανση προετοιμάζει τα φυτά για την περίοδο άνθησης και τους δίνει το απαραίτητο άζωτο που χρειάζονται για να αναπτύξουν νέους υγιείς βλαστούς και μπουμπούκια. Αν το καλοκαίρι είναι κρύο λιπάνετε τους πανσέδες ξανά κατά το τέλος του καλοκαιριού για να τους βοηθήσετε να δώσουν μια τελική δέσμη άνθισης το φθινόπωρο.
Οι πανσέδες ποικίλουν στην αντοχή τους στο κρύο, γι αυτό συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας αν θέλετε να επιλέξετε ποικιλίες που αντέχουν στην παγωνιά. Μερικές φορές τα φυτά μπορεί να πέσουν σε απότομη αλλαγή συνθηκών από μια ξαφνική παγωνιά. Ιδιαίτερα αν αυτή έρθει μετά από μια περίοδο μεσαίων θερμοκρασιών τα φυτά δεν έχουν ευκαιρία να προσαρμοσθούν στο κρύο. Σ' αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να απλώσετε μια κουβέρτα ή ένα νάιλον φύλλο πάνω από τα φυτά για προστασία.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
Πηγή:fytokomia.gr
 

Πρόγραμμα ενίσχυσης σε επιχειρήσεις της Αττικής

Με ποσά έως 7.000 ευρώ μπορούν να χρηματοδοτηθεί μια σειρά επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος digi-mobile.Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όπως είναι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία, τα εστιατόρια, εταιρείες ταξί και λεωφορείων, εταιρείες που πωλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ψηφιακή αναβάθμισή τους και να χρηματοδοτηθούν με ποσό έως 7.000 ευρώ στο πλαίσιο της δράσης digi-mobile. Και κυρίως να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλη πελατειακή βάση.
Οπως ανακοινώθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», η υποβολή των προτάσεων από τους ενδιαφερομένους ξεκινά την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 14:00.
Η δράση digi-mobile αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 30,15 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκ. ευρώ θα διοχετευθούν στην Περιφέρεια Αττικής, και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc). Και γι' αυτό χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό την προμήθεια, απόκτηση και ουσιαστική αξιοποίηση mobile εφαρμογών, ώστε να τις εντάξουν παραγωγικά στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, σε ένα διευρυμένο κοινό τουριστών που επιλέγουν να κλείσουν τις διακοπές τους ή τις εκδρομές τους μέσω των smartphones και των μικρών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τη δυνατότητα να αναπτύξουν εφαρμογές για online πωλήσεις μέσω κινητών και υπολογιστών-ταμπλέτες έχουν εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταξιδιωτικά γραφεία κ.ά.
Και ακριβώς σε αυτή την αγορά των καταναλωτών στοχεύει το πρόγραμμα «digi-mobile. Δηλαδή στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να «χτίσουν» τη νέας γενιάς πελατεία, που κάνει χρήση των smart phones (έξυπνων κινητών) και των tablet pc (ηλεκτρονικοί υπολογιστές - «ταμπλέτες»).
Τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν για εφαρμογές στη διάθεση τουριστικών υπηρεσιών και οργάνωσης ταξιδίων μέσω smartphones και την πληρωμή και κράτηση θέσεων.
Οι επιχειρήσεις ενοικίασης ΙΧ και μοτοσικλετών μπορούν να χρηματοδοτηθούν για υπηρεσίες επιλογής και ηλεκτρονικών κρατήσεων και πληρωμών.
Οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, fast food, εθνικές κουζίνες, καφετέριες) μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να αναπτύξουν εφαρμογές για παραγγελίες μέσω κινητού για πελάτες τους.
Τα συνεργεία αυτοκινήτων, όπως και οι επιχειρήσεις που πωλούν ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές και άλλες βιομηχανικές συσκευές αναλαμβάνοντας και το σέρβις, μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Οι εταιρείες ραδιοταξί ή τουριστικών λεωφορείων έχουν επίσης δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά κρατήσεις θέσεων, αλλά και για την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου των οχημάτων τους. Να ξέρουν, για παράδειγμα, οι εταιρείες ραδιοταξί πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι οδηγοί?μέλη τους.
Ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.
Ειδικότερα για τους ενδιαφερόμενους που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αττικής και θα υποβάλουν πρόταση χρηματοδότησης, επισημαίνονται τα εξής:
Α) Τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων που συμπληρώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση αναφέρονται στο οικονομικό έτος 2012 (χρήση 01.01.2011-31.12.2011) σύμφωνα και με τον Οδηγό Υποβολής της δράσης (ενότητα 8.3, σσ. 21-22).
Β) Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Ν. 1599/86 πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο της Επιχείρησης και σφραγισμένες με τη σφραγίδα της Επιχείρησης, πρωτότυπες και επικυρωμένες για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια δημόσια αρχή. Η ημερομηνία υπογραφής των Υπεύθυνων Δηλώσεων δεν δύναται να είναι προγενέστερη των τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής πρότασης.
H συμπλήρωση των επενδυτικών σχεδίων υλοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές φόρμες που βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης, στη διεύθυνση http://digi-mobileportal.digitalaid.gr, ενώ στον ίδιο ηλεκτρονικό τόπο, καθώς και στον ηλεκτρονικό τόπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» http://www.digitalplan.gov.gr βρίσκονται αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό καθώς και οι οδηγοί της δράσης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Οσοι υποβάλουν πρόταση για χρηματοδότηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1 Οι εφαρμογές θα πρέπει είτε να απευθύνονται είτε στους καταναλωτές (να είναι τύπου B2C - Επιχείρηση προς Καταναλωτή) είτε να απευθύνονται σε επιχειρήσεις (τύπου B2B, Β2Ε κ.λπ. ? δηλαδή Επιχείρηση προς Επιχείρηση ή ενδοεπιχειρησιακές).
2 Οι εφαρμογές θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (τουλάχιστον μία μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP's WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo).
3 Στην περίπτωση εφαρμογών Επιχείρηση προς Καταναλωτή, θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στα αντίστοιχα «app stores» κάθε πλατφόρμας εφαρμογών ώστε να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, ο προμηθευτής της επιχείρησης είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διαδικασίας ελέγχου του κάθε «app store» και να υλοποιήσει όλες τις λειτουργίες που θα καταστήσουν την εφαρμογή αποδεκτή. Η αποδοχή της εφαρμογής από το εκάστοτε «app store» πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της δράσης, καθώς αποτελεί σημείο ελέγχου και πιστοποίησης της υλοποίησης του κάθε έργου.
Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού ανά έργο διαμορφώνεται από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης. Η μέγιστη ενίσχυση αφορά στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου και δεν μπορεί να υπερβεί τα 7.000 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει ή αξιοποιήσει native mobile ή web mobile εφαρμογές ή τα 1.400 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobile portal. Το υπόλοιπο 30% του έργου καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης.

Πού θα απευθυνθώ

Η δράση υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ». Αναλυτικές πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr, καθώς και στα www.digitalplan.gov.gr και www.mindev.gov.gr. Επίσης πληροφορίες παρέχονται και τηλεφωνικά στο 8005000115
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Αμειψισπορά:Πλεονεκτήματα και εφαρμογή

Ως αμειψισπορά εννοούμε μια λογική διαδοχή των καλλιεργειών σε συγκεκριμένο τεμάχιο γης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών.Η έννοια της αμειψισποράς είναι γνωστή στους γεωργούς από τα πρώτα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης της γεωργίας στον πλανήτη. Όπως συνέβη με πολλές πρακτικές και συνήθειες, η εκβιομηχάνιση και η αλλαγή του τρόπου ζωής απομάκρυνε τους παραγωγούς από αυτή την ευεργετική για το περιβάλλον και όχι μόνο, καλλιεργητική τεχνική.

Τα πλεονεκτήματα

Ουσιαστικά, η αμειψισπορά αναφέρεται σε εναλλαγή διαφορετικών καλλιεργειών λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα σημαντικότερα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της αμειψισποράς είναι:
Η διατήρηση και η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.
Η αποφυγή εντομολογικών και άλλων προβολών των καλλιεργούμενων φυτών.
Η φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση των ζιζανίων.
Η εξασφάλιση, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, των αποδόσεων των φυτών.

Εφαρμόζοντας την αμειψισπορά

Η αμειψισπορά πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μείωσης των αποδόσεων, γεγονός που δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί.
Ο σχεδιασμός της αμειψισποράς προσδιορίζεται από τους εξής παράγοντες:
Α. τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα
Β. τους οικονομικούς στόχους της εκμετάλλευσης
Γ. την περιοχή εγκατάστασης της φυτείας
Ανάλογα με τον αριθμό των φυτών που συμμετέχουν σε ένα σύστημα αμειψισποράς και το χρόνο που διαρκεί η κυκλική τους διαδοχή στον αγρό διακρίνουμε τις διετείς, τις τριετείς και τις πολυετείς αμειψισπορές. Μια άλλη διάκριση στα είδη αμειψισποράς βασίζεται στην ύπαρξη ή μη νερού άρδευσης, οπότε αναφερόμαστε σε ξηρικές και αρδευόμενες αμειψισπορές αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδραση της αμειψισποράς στις αποδόσεις των φυτών είναι πολύ πιο έντονη σε συστήματα παραγωγής με μειωμένες εισροές (π.χ. Βιολογική Γεωργία), παρά σε συστήματα με έντονη χρήση των μέσων παραγωγής όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Αυτό στην πράξη σημαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην πρώτη περίπτωση.
Πηγή:econews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Χλωρή λίπανση: καλλιεργώντας βιολογικά!

Η χλωρή λίπανση συνιστά την καλλιέργεια συγκεκριμένης κατηγορίας φυτών, με πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τα ψυχανθή, ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο έδαφος. Το στάδιο ενσωμάτωσης των φυτών χλωρής λίπανσης καθορίζεται με βάση τη μέγιστη περιεκτικότητα σε άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Συνήθως αυτό το στάδιο σηματοδοτείται λίγο διάστημα πριν την άνθηση, χωρίς να αποκλείονται διαφορετικές περιπτώσεις κοπής.

Οι στόχοι της χλωρής λίπανσης σταχυολογούνται σε τρία βασικά σημεία, με κρίσιμη σημασία για τους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας:
-Εμπλουτισμός του εδάφους σε οργανική ουσία
- Η εξυγίανση του εδάφους
-Η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών
Η εφαρμογή της χλωρής λίπανσης στο χωράφι περικλείει πλήθος ωφελημάτων για τον καλλιεργητή όπως:
-Μείωση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης
-Λιγότερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσής τους
-Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του βρόχινου νερού
-Αντιμετώπιση ζιζανίων και παρασίτων εδάφους (π.χ. νηματώδεις)
-Αύξηση της περιεκτικότητας αζώτου στο έδαφος
Παρά τα σημαντικά της οφέλη, η χλωρή λίπανση εάν δεν εφαρμοστεί κατάλληλα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι κυριότερες παρενέργειες μιας ακατάλληλης εφαρμογής είναι:
-Υπερβολική κατανάλωση νερού εφόσον δεν επιλεγεί κατάλληλο φυτικό είδος
-Αύξηση του πληθυσμού των παρασίτων εάν τα φυτά της χλωρής λίπανσης δεν είναι καλά προσαρμοσμένα στις συνθήκες τις περιοχής
-Πτώση των αποδόσεων της κύριας καλλιέργειας αν η κοπή ή η ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί σε λάθος χρονικό σημείο.
Πηγή:econews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στην Θέρμη

Διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης» στις 13 Οκτωβρίου, στο χώρο πλησίον της διασταύρωσης Θέρμης – Πανοράματος, απέναντι από το εξωκλήσι του Αγ. Τρύφωνα.Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο, παράλληλα με τη διάθεση προϊόντων, θα συγκεντρώσουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Τα φάρμακα, με περιθώριο λήξης τουλάχιστον 2 μήνες, θα μεταφερθούν αυθημερόν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Τα προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς, που θα διατεθούν είναι : Πατάτες, φακές, αλεύρι, μέλι και κηπευτικά. Ειδικότερα:
ΠΑΤΑΤΕΣ ανώτερης ποικιλίας Agria 0,40 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Δράμας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΦΑΚΕΣ 1,60 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Λάρισας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΑΛΕΥΡΙ 0,65 € το κιλό (από την περιοχή Κατερίνης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΜΕΛΙ 6 € το κιλό (από το Συναιτερισμό Παραγωγών Νικήτης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 3 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών. Παραγγελίες για ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ ή ΑΝΘΟΜΕΛΟ
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ σε τιμές λαχαναγοράς (από το Συνεταιρισμό Παραγωγών των Βασιλικών). Η πώληση θα γίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα επί τόπου, χωρίς παραγγελίες. Θα διατεθούν αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, σαλάτες, μαρούλια.
Παραγγελίες από 1/10 μέχρι 6/10 στο Πολιτιστικό Θέρμης 10:00-13:00
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

Συνέδριο "Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων",

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αφορά στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού δικτύου δήμων περιφερειών και πολιτών, διοργανώνεται Ημερίδα στην πόλη του Λαγκαδά την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου με θέμα : «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων».Στην ημερίδα θα μεταφερθεί τεχνογνωσία, με βάση τη γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνική πλευρά, καθώς επίσης εμβάθυνση και παρουσίαση θεμάτων που μπορούν να απασχολήσουν στο μέλλον το δίκτυο.
Ειδικότερα οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης έχουν ως εξής :
1η Ενότητα: Απαιτήσεις της Ευρωπαΐκής και Γερμανικής Αγοράς (ποιοτικά κριτήρια)
2η Ενότητα: Branding - Marketing – Παγκοσμιοποίηση των αγορών- προώθηση Πωλήσεων
3η Ενότητα: Προώθηση της κατανάλωσης των αγρ. προϊόντων εντός της κοινότητας / περιοχής
4η Ενότητα: Λαχανόκηποι – Γερμανικές εμπειρίες (Βερολίνο)
Η Ημερίδα απευθύνεται σε: αιρετούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους Φορέων (ΕΒΕ, παραγωγούς, μεταποιητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ), εκπροσώπους επιχειρήσεων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από:
- την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) και το Δήμο Λαγκαδά,
- το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη
- την αντιπροσωπεία του Konrad-Adenauer-Stiftung στην Αθήνα / Ελλάδα και
- το γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Θεσσαλονίκη
www.agrofasma.gr