Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Χλωρή λίπανση: καλλιεργώντας βιολογικά!

Η χλωρή λίπανση συνιστά την καλλιέργεια συγκεκριμένης κατηγορίας φυτών, με πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τα ψυχανθή, ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο έδαφος. Το στάδιο ενσωμάτωσης των φυτών χλωρής λίπανσης καθορίζεται με βάση τη μέγιστη περιεκτικότητα σε άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Συνήθως αυτό το στάδιο σηματοδοτείται λίγο διάστημα πριν την άνθηση, χωρίς να αποκλείονται διαφορετικές περιπτώσεις κοπής.

Οι στόχοι της χλωρής λίπανσης σταχυολογούνται σε τρία βασικά σημεία, με κρίσιμη σημασία για τους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας:
-Εμπλουτισμός του εδάφους σε οργανική ουσία
- Η εξυγίανση του εδάφους
-Η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών
Η εφαρμογή της χλωρής λίπανσης στο χωράφι περικλείει πλήθος ωφελημάτων για τον καλλιεργητή όπως:
-Μείωση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης
-Λιγότερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσής τους
-Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του βρόχινου νερού
-Αντιμετώπιση ζιζανίων και παρασίτων εδάφους (π.χ. νηματώδεις)
-Αύξηση της περιεκτικότητας αζώτου στο έδαφος
Παρά τα σημαντικά της οφέλη, η χλωρή λίπανση εάν δεν εφαρμοστεί κατάλληλα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι κυριότερες παρενέργειες μιας ακατάλληλης εφαρμογής είναι:
-Υπερβολική κατανάλωση νερού εφόσον δεν επιλεγεί κατάλληλο φυτικό είδος
-Αύξηση του πληθυσμού των παρασίτων εάν τα φυτά της χλωρής λίπανσης δεν είναι καλά προσαρμοσμένα στις συνθήκες τις περιοχής
-Πτώση των αποδόσεων της κύριας καλλιέργειας αν η κοπή ή η ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί σε λάθος χρονικό σημείο.
Πηγή:econews.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στην Θέρμη

Διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης» στις 13 Οκτωβρίου, στο χώρο πλησίον της διασταύρωσης Θέρμης – Πανοράματος, απέναντι από το εξωκλήσι του Αγ. Τρύφωνα.Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο, παράλληλα με τη διάθεση προϊόντων, θα συγκεντρώσουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Τα φάρμακα, με περιθώριο λήξης τουλάχιστον 2 μήνες, θα μεταφερθούν αυθημερόν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Τα προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς, που θα διατεθούν είναι : Πατάτες, φακές, αλεύρι, μέλι και κηπευτικά. Ειδικότερα:
ΠΑΤΑΤΕΣ ανώτερης ποικιλίας Agria 0,40 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Δράμας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΦΑΚΕΣ 1,60 € το κιλό (από παραγωγό της περιοχής Λάρισας) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΑΛΕΥΡΙ 0,65 € το κιλό (από την περιοχή Κατερίνης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 10 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
ΜΕΛΙ 6 € το κιλό (από το Συναιτερισμό Παραγωγών Νικήτης) ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 3 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών. Παραγγελίες για ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ ή ΑΝΘΟΜΕΛΟ
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ σε τιμές λαχαναγοράς (από το Συνεταιρισμό Παραγωγών των Βασιλικών). Η πώληση θα γίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα επί τόπου, χωρίς παραγγελίες. Θα διατεθούν αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, σαλάτες, μαρούλια.
Παραγγελίες από 1/10 μέχρι 6/10 στο Πολιτιστικό Θέρμης 10:00-13:00
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

Συνέδριο "Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων",

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αφορά στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού δικτύου δήμων περιφερειών και πολιτών, διοργανώνεται Ημερίδα στην πόλη του Λαγκαδά την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου με θέμα : «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων».Στην ημερίδα θα μεταφερθεί τεχνογνωσία, με βάση τη γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνική πλευρά, καθώς επίσης εμβάθυνση και παρουσίαση θεμάτων που μπορούν να απασχολήσουν στο μέλλον το δίκτυο.
Ειδικότερα οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης έχουν ως εξής :
1η Ενότητα: Απαιτήσεις της Ευρωπαΐκής και Γερμανικής Αγοράς (ποιοτικά κριτήρια)
2η Ενότητα: Branding - Marketing – Παγκοσμιοποίηση των αγορών- προώθηση Πωλήσεων
3η Ενότητα: Προώθηση της κατανάλωσης των αγρ. προϊόντων εντός της κοινότητας / περιοχής
4η Ενότητα: Λαχανόκηποι – Γερμανικές εμπειρίες (Βερολίνο)
Η Ημερίδα απευθύνεται σε: αιρετούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους Φορέων (ΕΒΕ, παραγωγούς, μεταποιητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ), εκπροσώπους επιχειρήσεων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από:
- την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) και το Δήμο Λαγκαδά,
- το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη
- την αντιπροσωπεία του Konrad-Adenauer-Stiftung στην Αθήνα / Ελλάδα και
- το γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Θεσσαλονίκη
www.agrofasma.gr
 

«Αγροτικός Αύγουστος 2012» πάει Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με στόχο την προβολή και προώθηση των Κρητικών προϊόντων ποιότητας και των ειδών λαϊκής τέχνης, η Έκθεση με την επωνυμία «Αγροτικός Αύγουστος 2012», που διοργανώθηκε στη Δυτική Τάφρο από τις 3 έως 8 Αυγούστου 2012 προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μεταφέρεται - για δεύτερη χρονιά - έξω από τα όρια του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα στην Αθήνα, από την Τετάρτη 3 έως και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, από την Τετάρτη 10 έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18.00 στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς στην Θεσσαλονίκη, από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, «θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, έστω και για λίγες ημέρες, να έλθουν σε επαφή με τα μοναδικής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ιδιαίτερα της ορεινής ενδοχώρας, όπου ήταν αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση, να τα γευθούν και να μάθουν για την Κρητική διατροφή που αποτέλεσε πρότυπο τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού μας».
«Το μήνυμά μας όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είναι: Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε και να μετατρέψουμε σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, καλώντας τους Αθηναίους και τους Θεσσαλονικείς, «να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πενθήμερο με Άρωμα Κρήτης».
Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, στα πλαίσια των εκθέσεων, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες με θέμα «Κρητικό Ελαιόλαδο - Ποιότητα - Υγεία - Γευσιγνωσία», στις 3 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και ώρα 10.00 και στις 10 Οκτωβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της Αδελφότητας Κρητών Μακεδονίας.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Ευτύχης Κονταξάκης τόνισε ότι «με την πραγματοποίηση της εν λόγω Έκθεσης και σε άλλες περιοχές εκτός Χανίων, προβάλλονται τα αρίστης ποιότητας προϊόντα μας», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιώργος Τραχαλάκης, σημείωσε ότι «το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων».
Εκ μέρους εξάλλου του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, η Ευαγγελία Στεφανουδάκη, επεσήμανε ότι οι προαναφερθείσες ημερίδες, διοργανώνονται στα πλαίσια των δράσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου, με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά συστατικά του και τα οφέλη του στην υγεία.
Η έκθεση, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 -14.00 και 18.00 - 22.00.
www.agrofasma.gr
 

Ρεύμα από βιοαέριο κοπριάς στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης

Ρεύμα από το βιοαέριο και το μεθάνιο της κοπριάς που παράγεται σε μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, θα παρέχει μονάδα που θα κατασκευαστεί στην περιοχή.Η επένδυση αναμένεται να απορροφά περίπου εκατό χιλιάδες τόνους κοπριάς το χρόνο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του τόπου, εκείνο της όχλησης από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου θετική γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης που είναι η δεύτερη με αδειοδότηση στο νομό Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες μονάδες λειτουργούν στο Σχηματάρι και τη Βέροια ενώ η τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, τάσσεται υπέρ του έργου.
«Η λειτουργία της μονάδας θα βοηθήσει την περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου ενώ ο δήμος θα εισπράττει το 3% των εσόδων της επένδυσης. Παράλληλα θα εισπράττει και το ενοίκιο του χώρου όπου θα κατασκευαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους. Σημείωσε, άλλωστε, ότι παρά την πρωτοτυπία μιας τέτοιας υποδομής για τα ελληνικά δεδομένα, παρόμοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, όπως τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Ενέργειας, Ιωάννα Τζάκη, προβλέπεται η δημιουργία, σε έκταση 33 στρεμμάτων, μονάδας παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου. Σε αυτήν θα υπάρχει υποδομή για την αποθήκευση των πρώτων υλών, σύστημα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και μονάδα παραγωγής ρεύματος. Με τη λειτουργία του ενιαίου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, θα παράγεται βιοαέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και λίπασμα ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς το μεθάνιο δεν θα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.
Θετικά αντιμετώπισαν το σχετικό έργο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Μητροπολιτική Επιτροπή δίνοντας έμφαση στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάψυξη τροφίμων ποιότητα και ασφάλεια

Κατεψυγμένα λαχανικά και βότανα, γεύματα έτοιμα για μαγείρεμα και εκλεκτά παγωτά – η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί εμφανώς μετά την εισαγωγή των κατεψυγμένων τροφίμων στη δεκαετία του ’30. Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η διαδικασία της κατάψυξης και ο ρόλος της στη συντήρηση των τροφίμων και στην παροχή ευκολίας και ποικιλίας.
Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους. Λέγεται ότι ο Sir Francis Bacon προσβλήθηκε από θανατηφόρα πνευμονία στην προσπάθειά του να παγώσει κοτόπουλα, γεμίζοντας τα σώματά τους με χιόνι. Κατά τη δεκαετία του ’30 τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης.

Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;

Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.

Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά;

Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.
Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται;

Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.
Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.

Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;

Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ

Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C. Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.
Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων. Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.
Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Σπιρουλίνα: η διαστημική τροφή

Αυτό το μικροσκοπικό φύκι η σπιρουλίνα που χρησιμοποιούταν από τους Ατζέκους πριν από αρκετούς αιώνες έχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Είναι αρκετά εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Μάλιστα η NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα ως την τροφή του μέλλοντος.
Δοκιμάστε την και εσείς: βοηθά στην αντιγήρανση και στην απώλεια βάρους.

Τι είναι

Ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φυτό, βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, το οποίο έχει εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τι περιέχει

•Πρωτεΐνη σε περιεκτικότητα 60-70%. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, το κρέας 15-25%, τα αυγά 12% και τα δημητριακά 8%.
Βιταμίνη Β12: Είναι 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.Σίδηρο: 58 φορές περισσότερο από το ωμό σπανάκι.Βιταμίνη Ε: Είναι τρεις φορές περισσότερο πλούσια από το ωμό φύτρο σιταριού Β-καροτίνη: Έχει 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα από ότι τα ωμά καρότα.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο έλαιο νυχτολούλουδου.
Ελάχιστες θερμίδες: Για παράδειγμα, 5 γραμμ. (μέχρι τόσα συνιστάται να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) δίνουν περίπου 14 θερμίδες.
Όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Γιατί να την επιλέξετε

•Δρα κατά του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών της στοιχείων.
•Έχει αντιγηραντική δράση αφού προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
•Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στα αμινοξέα που περιέχει.
•Συντελεί στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος λόγω της χλωροφύλλης.
•Αποτοξινώνει τον οργανισμό και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, κυρίως το ήπαρ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
•Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό λόγω της φυκοκυανίνης.
•Αντιμετωπίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου χάρη στο γλινολενικό οξύ.
•Εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
•Μειώνει την όρεξη και καταπολεμά την παχυσαρκία.

Πού και πως θα την βρείτε

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη σπιρουλίνας:
την ελληνική που παράγεται στην Νιγρίτα Σερρών
•τη σπιρουλίνα Χαβάης.
Θα τις βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες και υγρό σιρόπι.
Σε μορφή σκόνης: Τη διαλύετε σε χυμούς φρούτων ή την προσθέτετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
Σε υγρή μορφή: Αναμείξτε τη με νερό, αφεψήματα, χυμούς, ή περιχύστε το γιαούρτι ή το παγωτό.
Σε κάψουλες και ταμπλέτες: Καταναλώστε τη με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.

Tips

•Χρησιμοποιήστε τη σπιρουλίνα στην κουζίνα σας. Ένα κουταλάκι σπιρουλίνας σε σκόνη θα δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κ.λπ. Χρειάζετε να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν κάποια θρεπτικά συστατικά της.
Το μυστικό. Η σπιρουλίνα είναι καλό να καταναλώνεται κυρίως το πρωί για να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Αν καταναλωθεί βράδυ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και υπερδιέγερση. Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, πάσχετε από διαταραχές του θυρεοειδή, έχετε υψηλή πίεση και καρδιοαγγειακά προβλήματα αποφύγετέ τη. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !