Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάψυξη τροφίμων ποιότητα και ασφάλεια

Κατεψυγμένα λαχανικά και βότανα, γεύματα έτοιμα για μαγείρεμα και εκλεκτά παγωτά – η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί εμφανώς μετά την εισαγωγή των κατεψυγμένων τροφίμων στη δεκαετία του ’30. Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η διαδικασία της κατάψυξης και ο ρόλος της στη συντήρηση των τροφίμων και στην παροχή ευκολίας και ποικιλίας.
Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους. Λέγεται ότι ο Sir Francis Bacon προσβλήθηκε από θανατηφόρα πνευμονία στην προσπάθειά του να παγώσει κοτόπουλα, γεμίζοντας τα σώματά τους με χιόνι. Κατά τη δεκαετία του ’30 τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης.

Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;

Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.

Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά;

Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.
Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται;

Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.
Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.

Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;

Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ

Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C. Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.
Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων. Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.
Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Σπιρουλίνα: η διαστημική τροφή

Αυτό το μικροσκοπικό φύκι η σπιρουλίνα που χρησιμοποιούταν από τους Ατζέκους πριν από αρκετούς αιώνες έχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Είναι αρκετά εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Μάλιστα η NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα ως την τροφή του μέλλοντος.
Δοκιμάστε την και εσείς: βοηθά στην αντιγήρανση και στην απώλεια βάρους.

Τι είναι

Ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φυτό, βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, το οποίο έχει εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τι περιέχει

•Πρωτεΐνη σε περιεκτικότητα 60-70%. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, το κρέας 15-25%, τα αυγά 12% και τα δημητριακά 8%.
Βιταμίνη Β12: Είναι 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.Σίδηρο: 58 φορές περισσότερο από το ωμό σπανάκι.Βιταμίνη Ε: Είναι τρεις φορές περισσότερο πλούσια από το ωμό φύτρο σιταριού Β-καροτίνη: Έχει 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα από ότι τα ωμά καρότα.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο έλαιο νυχτολούλουδου.
Ελάχιστες θερμίδες: Για παράδειγμα, 5 γραμμ. (μέχρι τόσα συνιστάται να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) δίνουν περίπου 14 θερμίδες.
Όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Γιατί να την επιλέξετε

•Δρα κατά του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών της στοιχείων.
•Έχει αντιγηραντική δράση αφού προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
•Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στα αμινοξέα που περιέχει.
•Συντελεί στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος λόγω της χλωροφύλλης.
•Αποτοξινώνει τον οργανισμό και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, κυρίως το ήπαρ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
•Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό λόγω της φυκοκυανίνης.
•Αντιμετωπίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου χάρη στο γλινολενικό οξύ.
•Εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
•Μειώνει την όρεξη και καταπολεμά την παχυσαρκία.

Πού και πως θα την βρείτε

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη σπιρουλίνας:
την ελληνική που παράγεται στην Νιγρίτα Σερρών
•τη σπιρουλίνα Χαβάης.
Θα τις βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες και υγρό σιρόπι.
Σε μορφή σκόνης: Τη διαλύετε σε χυμούς φρούτων ή την προσθέτετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
Σε υγρή μορφή: Αναμείξτε τη με νερό, αφεψήματα, χυμούς, ή περιχύστε το γιαούρτι ή το παγωτό.
Σε κάψουλες και ταμπλέτες: Καταναλώστε τη με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.

Tips

•Χρησιμοποιήστε τη σπιρουλίνα στην κουζίνα σας. Ένα κουταλάκι σπιρουλίνας σε σκόνη θα δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κ.λπ. Χρειάζετε να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν κάποια θρεπτικά συστατικά της.
Το μυστικό. Η σπιρουλίνα είναι καλό να καταναλώνεται κυρίως το πρωί για να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Αν καταναλωθεί βράδυ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και υπερδιέγερση. Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, πάσχετε από διαταραχές του θυρεοειδή, έχετε υψηλή πίεση και καρδιοαγγειακά προβλήματα αποφύγετέ τη. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Αγγελία:Ζητούνται για αγορά 24 τόνοι κάστανα

Η εταιρεία Agrofasma.gr αναζήτα παραγωγούς κάστανων οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν 24 τόνους για λογαριασμό πελάτη μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας.
E-mail:info@agrofasma.gr
www.agrofasma.gr
 

Αγγελία:Προμήθεια Ελληνικών προϊόντων για παντοπωλείο

Η εταιρεία Agrofasma.gr αναζήτα για πελάτη της (Παντοπωλείο) παραγωγούς Ελληνικών προϊόντων για να καταθέσουν προσφορές για τα προϊόντα τους. .
Επικοινωνήστε μαζί μας.
E-mail:info@agrofasma.gr
 

Καλλιέργεια Μαρουλιού

Το μαρούλι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά.Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό.Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Εποχή Σποράς Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Εποχή Μεταφύτευσης Ιανουάριος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Σπορά Μαρουλιών

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή το χωράφι, ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα.
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτεύσετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε τα μαρούλια τον Αύγουστο, τότε καλό θα είναι να φυτέψετε τους σπόρους μαρουλιού σε ένα φυτώριο μέσα στο σπίτι. Φροντίστε το φυτώριο να βρίσκεται σε ένα δροσερό μέρος και να το βλέπει το φως.
Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.

Αποστάσεις σποράς μαρουλιών

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια σε αποστάσεις 20 με 25 εκατοστά.

Πότισμα μαρουλιών

Τα μαρούλια χρειάζονται σταθερό και συχνό πότισμα.
Πληροφορίες για το Έδαφος
Τα μαρούλια προτιμούν χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Ασθένειες και Εχθροί

Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Αλευρώδης
Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
Αφίδες Λαχανικών
Βοτρύτης (Gray Mold)
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
Κοινός Τετράνυχος (κίτρινος)
Πράσινο σκουλήκι
Φθοριμαία
Ωΐδιο αγγουριάς

Βοτανικές ποικιλίες

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες.
* Ο φυλλώδης τύπος , στον οποίο τα φύλλα σχηματίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή μοιάζουν με της βελανιδιάς. Το χρώμα τους είναι πράσινο , ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο.
Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεως, αντιδομάρουλα και τα κοινά μαρούλια.
* Ο κεφαλωτός τύπος, με παχιά, μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά μαρούλια, Μπατάβια, Σαλαμάνδρα, Νιού Γιορκ Ιμπέριαλ και άλλες.
* Ο τύπος μαρουλιού-σπαραγγιού με στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους.
* Ο τύπος ρωμάνα με λεία σκληρά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουμε τις ποικιλίες Σκουροπράσινο, λευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης
Πηγή:fytokomia.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου - Ελαιοτεχνία 2013

Στην Ελλάδα, τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο και κομβικό σημείο για τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν διοργανώνεται μέχρι σήμερα καμία κλαδική έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου.Έναν τομέα που απασχολεί και ενδιαφέρει περισσότερες από 1.000.000 επαγγελματίες, ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, εμπόρους κ.λπ. και συμβάλλει σημαντικά στην εθνική μας οικονομία.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η κλαδική έκθεση Ελαιοτεχνία, την οποία διοργανώνει η εταιρία Compass expo ΕΠΕ, στις 26-28 Απριλίου 2013.

Στόχοι της έκθεσης είναι:

•Η πληρέστερη ενημέρωση οποιουδήποτε ανά τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.
•Η ανάδειξη νέων προϊόντων.
•Η διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών σχέσεων.
•Η ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος από αγοραστές και αντιπροσώπους.
•Η επίτευξη αποδοτικών συμφωνιών εντός και εκτός Ελλάδας.
•Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιχειρήσεων και εμπόρων.
•·Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Έχει σχεδιασθεί με σκοπό να αποτελεί το ετήσιο γεγονός του τομέα:

•Δίνει την ευκαιρία προβολής των προϊόντων όλων των επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
•Συγκεντρώνει την προσφορά και τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του τομέα.
•Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό (ελαιουργείων, τυποποιητικών επιχειρήσεων κ.λπ.), το φυτωριακό υλικό, τα υλικά συσκευασίας, τα επώνυμα τυποποιημένα ελαιόλαδα, τα εργαστήρια αναλύσεων, κ.λπ.
•Επιδιώκει να φέρει σε επαφή τους Έλληνες τυποποιητές-εξαγωγείς με τα κανάλια διανομής και διάθεσης στο εξωτερικό.
•Δίνει την ευκαιρία στους συλλογικούς φορείς να προβάλλουν τις δραστηριότητες και το έργο τους.
•Παρουσιάζει σε έναν ενιαίο χώρο τα πάντα γύρω από το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν:

•Τυποποιητές ελαιολάδου και ελιάς, εξαγωγείς τελικού προϊόντος
•Εργαστήρια και όργανα ποιοτικού ελέγχου, πιστοποίηση κατά πρότυπα ISO και HACCP
•Μηχανήματα επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου
•Μηχανήματα επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς
•Αντλίες, κινητήρες, δεξαμενές, βαρέλια, ανοξείδωτες κατασκευές, λευκοσιδηρουργία
•Φυτώρια, ελαιόδιχτα, ελαιοραβδιστικά, γεωργικός εξοπλισμός και εξαρτήματα
•Χάρτινη και γυάλινη συσκευασία, μηχανήματα συσκευασίας, ετικέτες
•Υγιεινή χώρων, είδη προστασίας εργαζομένων, εξοπλισμός μεταφοράς
•Δημόσιοι φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, χρηματοδοτικοί φορείς, κ.ά.

Η έκθεση απευθύνεται:

•Στους ελαιοπαραγωγούς και καλλιεργητές
•Στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και των ενώσεών τους
•Στους ελαιουργούς
•Στους εκπροσώπους και τα στελέχη των τυποποιητικών επιχειρήσεων
•Στους εμπόρους, διανομείς και λιανοπωλητές
•Στους εξαγωγείς
•Στους εισαγωγείς των αγορών – στόχων
•Στους καταναλωτές
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
. Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Διαγωνισμός ελαιολάδου Κότινος 2013

Ο διαγωνισμός "Κότινος" έγκειται στα πλαίσια της Μεσογειακής Έκθεσης για την ελιά και τα παράγωγά της "Ελαιοτεχνία", που διοργανώνεται κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένη στην υγιεινή και σωστή διατροφή με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Ο Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός "Κότινος" εξελίσσεται σε δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά τον διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους) ενώ το δεύτερο αφορά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου.
Τα βραβεία που απονέμονται στον διαγωνισμό Κότινος Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου είναι: Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Κότινος στις κατηγορίες: Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους, αντίστοιχα.
Τα βραβεία που απονέμονται στον διαγωνισμό Κότινος Συσκευασίας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου είναι: Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Κότινος Συσκευασίας στις κατηγορίες: Συνολική Εικόνα, Περιέκτης, Ετικέτα και Καινοτομία.

Οι Στόχοι

Η ώθηση των ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών και λιανοπωλητών οι οποίοι διαθέτουν νομίμως τυποποιημένο το προϊόν τους, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του επωνύμου προϊόντος τους προωθώντας την χρήση του ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας σε όλη την γκάμα των πεδίων χρήσης και κατανάλωσής του.
Η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας των υγιεινών, θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και της Μεσογειακής διατροφής, σε καταναλωτές μικρής ηλικίας, σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, βιοτέχνες, ιδιαίτερα σε σχολές μαγειρικής γαστρονομίας και σε εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η ανάδειξη της διαφορετικότητας των ποικιλιών και της υψηλής ποιότητας των ελαιολάδων που
παράγονται στην Ελλάδα με κύριο σκοπό την αύξηση της γνώσης των γευστικών διαφορών τους, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνή επίπεδο. Η συνεργασία Ελληνικών και Διεθνών Πανεπιστημίων καθώς και Ερευνητικών Κέντρων μέσω της συνδιοργάνωσης μαθημάτων, ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού αλλά και άμεση χρήση του Ελαιόλαδου σε φαγητά και λοιπά τρόφιμα, αποτελεί κύριο μέσο της προσπάθειας αυτής.
Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και συνεπώς η βελτιστοποίηση της ποιότητας του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, που διατίθεται προς κατανάλωση στην Ελληνική αλλά και Διεθνή αγορά.
Κανονισμός Διαγωνισμού
Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr