Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Λαχανικά:Mυστικά για καλό πλύσιμο

Πολλά ακούμε σήμερα για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά, τις συχνά απαράδεκτες συνθήκες εκτροφής των ζώων, τα μολυσμένα νερά που επηρεάζουν άμεσα τα ψάρια. Oι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών, αλλά κυρίως φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής.
Tο ζήτημα είναι να εστιάσουμε στις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, προκειμένου να προφυλαχθούμε από κάθε είδους μολύνσεις. Tο A και το Ω σε αυτή την προσπάθεια είναι το καλό πλύσιμο των τροφών. Διαβάστε τις απαντήσεις που ακολουθούν και γνωρίστε τα «μυστικά» για μεγαλύτερη προστασία στην κουζίνα.

1. Kινδυνεύουμε πραγματικά αν δεν πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά;

Oι μολύνσεις που μας απειλούν είναι δύο ειδών:
• H λεγόμενη «μηχανική», η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα.
• H «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Eίναι πιθανό, όμως, να προέρχεται και από τον αέρα (π.χ. αμπέλια κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να μολυνθούν από το μόλυβδο της βενζίνης).

2. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος;

Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

3. Tο ξίδι αποτελεί επιπλέον προστασία;

Oρισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων (π.χ. τα λαχανικά), αυτά αποκτούν μια επιπλέον «ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί είναι και αυτοί που επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείτε παντού και πάντα!

4. Nα αφήνω τα λαχανικά να μουλιάζουν;

Aν συνηθίζετε να βάζετε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνετε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική. Mε αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. το μαρούλι, το σπανάκι). Πέρα από αυτό, όμως, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μπάνιο» των μικροοργανισμών, το οποίο δεν τους επηρεάζει καθόλου. Mάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Αν, πάντως, θέλετε να «μουλιάζετε» τα λαχανικά σας, πρέπει να τα ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Mυστικά για καλό πλύσιμο

• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.
• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.
• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.
• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.
• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.

Tα πιο ευπαθή τρόφιμα

Λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα. Kαθώς αναπτύσσονται τα φύλλα τους, είναι πιθανό να «συμπαρασύρουν» ό,τι υπάρχει κάτω από τη γη, κυρίως κοπριές και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό και απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο.

Tι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα;

Για να ονομαστεί ένα προϊόν «βιολογικό», πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, θεσπισμένους από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Δεν προβλέπεται δηλαδή η χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων, ενώ οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ικανή απόσταση από τις αντίστοιχες συμβατικές. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαλλάσσεται -θεωρητικά τουλάχιστον- ο καταναλωτής από τη χημική μόλυνση. Tα προϊόντα, όμως, συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα από μικροβιολογική άποψη (είναι πιθανό να υπάρχουν ρύποι που προέρχονται από κοπριές).
www.agrofasma.gr
 

Λεμόνια … δηλητήριο στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές της Κρήτης!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Λεμόνια … Αργεντινής που είναι ψεκασμένα με την τοξική ουσία "tiabendazole" που προκαλεί ηπατικά προβλήματα σε ζώα όπως αποδείχτηκε μετά από πειράματα, και σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Μάλιστα το Αγγλικό Wikipedia χαρακτηρίζει την δραστική ουσία ‘tiabendazole’ ως ναρκωτικό.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα … σουρωτήρι με ανύπαρκτους ελέγχους, και ένα ΕΦΕΤ στην Κρήτη που φαίνεται για άλλη μια φορά να έχει πιαστεί στον ύπνο!
Το CretePlus.gr δημοσιεύει σήμερα την φωτογραφία ντοκουμέντο που λήφθηκε την Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ του Ηρακλείου.
Στο ψυγείο με τα κηπευτικά όπου πωλούνται τα λεμόνια δηλητήριο από την Αργεντινή και μάλιστα σε τιμή… 1,96 ευρώ το κιλό, υπάρχει η ταμπελίτσα που προειδοποιεί χαρακτηριστικά με κεφαλαία γράμματα τους υποψήφιους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται μάλλον να αναλάβουν και το σχετικό ρίσκο:
«ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΜΕ TIABENDAZOLE (ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟ). ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ»…
Βεβαίως το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ μάλλον φαίνεται να σέβεται τους πελάτες του, και ενημερώνει τον υποψήφιο αγοραστή για τον κίνδυνο που διατρέχει στην περίπτωση που προμηθευτεί τα λεμόνια αυτά και τον προειδοποιεί να μην κάνει χρήση της φλούδας, όπως για παράδειγμα για την παρασκευή ενός γλυκού με χρήση δηλαδή ξύσματος.
Τι γίνεται όμως με τις ανεξέλεγκτες ποσότητες λεμονιών Αργεντινής που διατίθενται στις λαϊκές αγορές της χώρας, και τα σούπερ μάρκετ, όπου και δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις; Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας καταναλωτής ενήλικος ή ανήλικος καταναλώσει την φλούδα δηλητήριο κάτι που συνηθίζεται ευρέως στην χώρα μας.
Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να διατίθενται ανεξέλεγκτα εισαγόμενα νωπά προϊόντα ψεκασμένα με χημικά, ενώ δεν έχει γίνει κανένας επιστημονικός έλεγχος για την προστασία του καταναλωτή.
Πως είναι δυνατόν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί -όπως είναι ο ΕΦΕΤ παράρτημα του οποίου υπάρχει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο- να πιάνονται για άλλη μια φορά κυριολεκτικά στον ύπνο; Για όλα αυτά περιμένουμε σχετικές απαντήσεις και μάλιστα … πειστικές.
Διαβάστε τώρα στο αγγλόφωνο Wikipedia την δραστικότητα του φυτοφαρμάκου ‘tiabendazole’.Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ουσία, που χαρακτηρίζεται ως τοξική, και είναι … ψεκασμένα τα λεμόνια Αργεντινής (μόνο;) προκαλούν μεταξύ άλλων: ανορεξία, ναυτία, διάρροια, ζαλάδα, ίλιγγο, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης (!) και δερματοπάθειες! Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε πειράματα που έγιναν σε ζώα στα οποία και χορηγήθηκε… το δηλητήριο παρουσίασαν ηπατικό πρόβλημα! Διαβάστε προσεκτικά το Αγγλικό Wikipedia: ΕΔΩ
Safety
The substance appears to have a slight toxicity in higher doses, with effects such as liver and intestinal disorders at high exposure in test animals (just below LD50 level).[citation needed] Some reproductive disorders and decreasing weaning weight have been observed, also at high exposure. Effects on humans from use as a drug include nausea, vomiting, loss of appetite, diarrhea, dizziness, drowsiness, or headache; very rarely also ringing in the ears, vision changes, stomach pain, yellowing eyes and skin, dark urine, fever, fatigue, increased thirst and change in the amount of urine.[citation needed] No mutagenic or carcinogenic effects have been shown.
Πηγή:CretePlus.gr
Φωτογραφίες δείτε στο http://www.agrofasma.gr/index.php/arthra-enimerosi/diafora-arthra/item/524-lemonia-dilitirio-sta-super-market-laikes-agores-kritis.html

Ανθοκομική Έκθεση Αθηνών 6-21 Οκτωβρίου

Ανθοκομική Έκθεση του δήμου Αθηναίων με το μήνυμα: «Επιστροφή στην πόλη μας» και σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, ανοίγει τις πύλες της, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου,στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλατεία Κοτζιά).Ο καθιερωμένος θεσμός της Αθήνας, διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Φυτωριούχους Αττικής, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να προμηθευτούν σε προσιτές τιμές, περισσότερα από 600 είδη λουλουδιών και φυτών, από Έλληνες παραγωγούς αλλά και ενημέρωση για καλλιέργειες ανθών και φυτών στο σπίτι.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ,το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 12.00μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου.
«Η Ανθοκομική Έκθεση αποτελεί παράδοση για την πόλη μας, αφού προσφέρει στους επισκέπτες της ,τη δυνατότητα να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητα, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη μοναδικότητα των λουλουδιών» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Άγγελος Αντωνόπουλος.
Ο κύριος Αντωνόπουλος εξήρε την προθυμία με την οποία οι παραγωγοί ανταποκρίνονται, προσφέροντας ελληνικά λουλούδια και φυτά και επισήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να στηρίζει την Έκθεση, με την άριστη πάντα συνεργασία ,που έχει με τον Συνεταιρισμό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 6 Οκτωβρίου: 12.00 μ.μ
Εγκαίνια από το Δήμαρχο Αθηναίων.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ,ώρα 11.30 -12.00
Και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων,12.00-13.00 ,υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή.
Τέσσερις ξυλοπόδαροι θα μοιράζουν στους επισκέπτες λουλούδια
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: 14.00-15.00
Συναυλία του Μάριου Στρόφαλη –Παροδοσιακό αργεντίνικο tango
Μάριος Στρόφαλης –ακκορντεόν
Κώστας Βλαχόπουλος –χρωματική φυσαρμόνικα
Χορεύουν: Κώστας –Δανάη (ομάδα tango BAILE DE BARIO )
Σάββατο 20 Οκτωβρίου : 14.00-15.00
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων (έντεχνο –λαικό), σε διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Χαλκιά.
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλατεία Κοτζιά)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09.00 - 21.00
Είσοδος δωρεάν

Κρόκος Κοζάνης:Συμφωνία εξαγωγής στις Η.Π.Α

Σε συμφωνία με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μπαχαρικών των ΗΠΑ, τη McCormick, για τη διάθεση σημαντικής ποσότητας κρόκου προχώρησε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Νίκο Πατσιούρα, σε πρώτη φάση η συμφωνία αφορά την αγορά 600 κιλών κρόκου, του προϊόντος που καλλιεργείται στη χώρα μας αποκλειστικά στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ενώ ανάλογα και με την παραγωγή θα εξαρτηθεί και η ποσότητα την οποία θα αγοράζει κάθε χρόνο η αμερικανική αυτή εταιρία μπαχαρικών.
Στόχος του συνεταιρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, είναι η προσέλκυση και άλλων καλλιεργητών, καθώς δεν επαρκούν πλέον οι ποσότητες που παράγονται, λόγω και της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς.
Πηγή:paseges.gr
 

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στην Καλαμαριά 15 Οκτωβρίου

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 6-8μμ στην Πλαζ Αρετσούς,μια πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών Καλαμαριάς από το Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς

Αλεύρι με 0,55 Ε από το συναιτερισμό Κιλκίς (Για όλες τις χρήσεις - συσκευασία 10 κιλών)
Πατάτες με 0,45 Ε (Κίτρινη, Αρχαγγέλου - συσκευασία 10 κιλών)
Φακές - Ρεβύθια με 1,5 Ε (συσκευασία 4 κιλών)
Παραγγελίες θα γίνονται δεκτές τις παρακάτω ημέρες
Δευτέρα - Πέμπτη: 19:00 - 21:00
Πέμπτη - Σάββατο: 11:00 - 13:00
Στα τηλέφωνα: 6947705491 & 2310 - 402851 και στο email: agropankalamarias@gmail.com

Γιορτή Τσικουδιάς 2012 στο Δήμο Χαϊδαρίου 6 - 7 Οκτωβρίου

Η Εστία Κρητών και ο Δήμος Χαϊδαρίου σας προσκαλούν στις διήμερες εκδηλώσεις για τη Γιορτή Τσικουδιάς 2012 που διοργανώνουν το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Παλατάκι.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε δυο όμορφες κρητικές βραδιές με άφθονη τσικουδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με γνωστούς κρητικούς καλλιτέχνες.
Είσοδος ελεύθερη.

Η γύρη και τα ωφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό

Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/ 100 gr. γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες, τόσο του άρρενος όσο και του θήλεος. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση.
Η γύρη βελτιώνει την όρεξη γι’ αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις:
-αδυναμίας και γενικής εξασθένησης του οργανισμού
-απώλειας βάρους
-εντερικών ανωμαλιών
-ψύχωσης και νευρασθενειών
-απώλειας μνήμης
-κακού μεταβολισμού
Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
Η γύρη βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα
Η γύρη είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.
Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης
Η γύρη δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
Η γύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.
Οι υγιέστεροι και μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου και των βουνών Βικαμπόμπα στο Εκουαδόρ, χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Πόση γύρη πρέπει να τρώμε τη μέρα;
35 γρ. γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η γύρη μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή διαλυμένη σε γάλα ή χυμό πορτοκάλι.
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου βδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !