Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Βασικές αρχές για το μάζεμα των μανιταριών

Όλοι έχουμε ακούσει για δηλητηριάσεις που οφείλονται σε κατανάλωση μανιταριών και από άγνοια πια τα φοβόμαστε. Πράγματι μεταξύ των 4.000-5.000 ειδών μυκοχλωρίδας που υπάρχουν σ'όλη την Eυρώπη και την Eλλάδα, μόνο γύρω στα 300 είδη μυκήτων είναι φαγώσιμοι.

Βασικές αρχές για το μάζεμα των μανιταριών:

• Να έχουμε πάντα μαζί μας μια βέργα και μερικές χάρτινες σακούλες όταν πάμε για μάζεμα καθώς και ένα μπαστούνι για να καθαρίζουμε τα πόδια των μανιταριών από τα φύλλα ή το χώμα. Είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη οπτική επαφή για τη σαφή αναγνώριση του μανιταριού.
• Όταν στη βάση του ποδιού υπάρχει μια βολβοειδής όψη, αυτό ισούται με μεγάλο κίνδυνο.
• Τα θανατηφόρα της οικογένειας των αμανιτών φυτρώνουν πολύ εύκολα κοντά στα καλά μανιτάρια, γι’αυτό χρειαζόμαστε τις χάρτινες σακούλες για να τοποθετήσουμε ξεχωριστά τα γνωστά μας μανιτάρια, ξεχωριστά τα αμφίβολα και ξεχωριστά τα άγνωστα ώστε να τα πάμε για "εξακρίβωση" στο φαρμακοποιό της περιοχής, ο οποίος συνήθως τα έχει μελετήσει.
• Ποτέ δεν βάζουμε τα μανιτάρια που μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες γιατί σαπίζουνε με πολύ γρήγορο ρυθμό όταν δεν αναπνέουν.
• Eπίσης δεν πιάνουμε ποτέ με το χέρι γυμνό ένα άγνωστο είδος γιατί εάν περιέχει δηλητήριο θα δηλητηριάσουμε τα καλά που θα βρούμε στην συνέχεια και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βάλουμε το χέρι στο στόμα από συνήθεια, πράγμα που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
• Πέρα από τα φαγώσιμα υπάρχουν και τα φαρμακευτικά, που προκαλούν παρενέργειες όταν τα τρώμε. Mερικά δεν τρώγονται ωμά και άλλα είναι γνωστά για τις ναρκωτικές ουσίες τους. Παραδείγματα τέτοιων μανιταριών είναι το χαρακτηριστικό μανιτάρι που έχει έντονο κόκκινο, η καφετί καπέλο με άσπρες βούλες, (amanita pantherina, amanita muscaria), ο αμανίτις μυγοκτόνος, ο οποίος είναι παραισθησιογόνο και ναρκωτικό είδος γνωστό και ως "τρελομανίταρο". Χρησιμοποιείτο στη λαϊκή ιατρική τής Aνατολικής Θράκης ως φάρμακο κατά της θέρμης, του παροξυσμού και της ζούρας (καχεξίας). Πρέπει να τονίσουμε ότι μερικά μανιτάρια της οικογένειας coprinus εάν συνδυαστούν με οινοπνευματώδη γίνονται δύσπεπτα.΄Eτσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποτοξίνωση των αλκοολικών, προκαλώντας τους, εμετούς και πονόκοιλο μετά την κατανάλωση αλκοόλης.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Λαχανικά - Φρούτα:Πληροφορίες αποθήκευσης

Η σωστή αποθήκευση διατηρεί τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα και μπορείτε να τα απολαύσετε όποτε θέλετε εσείς.Διαβάστε τις πληροφορίες για την σωστή αποθήκευση φρούτων και λαχανικών.

Αβοκάντο: Οι καρποί του αβοκάντο μαλακώνουν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου γι’αυτό πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Μετά την έξοδό τους από αυτό, θα πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.
Αγγούρι: Ο καρποί είναι πολύ ευπαθείς και μπορούν να αποθηκευτούν για λίγες μέρες στο ψυγείο. Προσοχή στην παρατεταμένη αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 7-8°C) γιατί εμφανίζονται κρυοτραυματισμοί και οι καρποί καταστρέφονται. Η ‘ζωή’ του αγγουριού μετά τη συγκομιδή μπορεί να παραταθεί με τη χρήση σελοφάν ή την κάλυψη με ειδικό κερί για να περιοριστεί η απώλεια υγρασίας.
Ακτινίδια: Αφήστε τα ακτινίδια σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν.
Ανανάς: Αποθηκεύστε τον όχι σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7°C γιατί προκαλούνται ζημιές στους καρπούς. Οι φρέσκοι ανανάδες δε θα πρέπει ποτέ να καταψύχονται.
Άνηθος: Αποθηκεύστε το φρέσκο άνηθο στο ψυγείο ή τυλιγμένο σε νωπό χαρτί ή με το κοτσάνι του μέσα σε νερό. Θα παραμείνει φρέσκος μόνο για 2-3 μέρες επειδή είναι ευαίσθητος. Μπορείτε να τον καταψύξετε είτε ολόκληρο είτε ψιλοκομμένο σε αεροστεγή δοχεία. Ο αποξηραμένος άνηθος θα πρέπει να αποθηκεύεται σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος, όπου και διατηρείται για περίπου έξι μήνες. Κατά το μαγείρεμα, προσθέστε τον στο τέλος, διότι ο βρασμός τον καταστρέφει.
Αρακάς: Ο αρακάς θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, διότι η ζέστη προκαλεί αλλοιώσεις στα σάκχαρά του. Καταψύξτε τον αρακά, ζεματίζοντάς τον πριν για 1-2 λεπτά.
Αχλάδια: Αν τα αχλάδια σας είναι ακόμα ανώριμα, τυλίξτε τα σε μια εφημερίδα ή χάρτινη σακούλα για να ωριμάσουν.
Βατόμουρα: Είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν προσοχή στη μεταχείριση γιατί φθείρονται. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για λίγες μέρες σε σακούλες στεγνά και χωρίς να τα έχετε πλύνει.
Καλαμπόκι: Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αλλά μην αφαιρέσετε το εξωτερικό του περίβλημα, διότι προστατεύει τη φρεσκάδα του. Καταναλώστε το όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Καρπούζι: Εάν κοπεί, αποθηκεύστε το στο ψυγείο με ένα σελοφάν ή αλουμινόχαρτο για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές.
Κάστανα: Τα φρέσκα κάστανα μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στον 1°C) χωρίς εντομοπροσβολές και μούχλιασμα. Κατά την συντήρησή τους θα πρέπει η επιφάνειά τους να παραμένει στεγνή.
Κεράσια-Βύσσινα: Συντηρήστε τα στο ψυγείο γιατί είναι πολύ φθαρτά.
Κολοκύθι: Τα κολοκύθια θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί, όπου και διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα. Μπορούν, επίσης, να καταψυχθούν, αλλά αυτό μαλακώνει τη σάρκα τους.
Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι είναι καλύτερα προστατευμένο και διατηρείται φρέσκο όταν περιβάλλεται από τα χοντρά πράσινα φύλλα του.
Κρεμμύδια-σκόρδα: Διατηρήστε τα σε μέρος σκοτεινό και ψυχρό. Μην τα κλείνετε σε δοχεία και αν τα φυλάξετε σε πλαστικές σακούλες φροντίστε να τις τρυπήσετε σε πολλά σημεία ώστε το περιεχόμενο τους να αερίζεται καλά.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα. Μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά, οπότε μπορούν να διατηρηθούν μέχρι κι ένα χρόνο.
Μανιτάρια: Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 μέρες. Απλώστε τα σε μία επίπεδη επιφάνεια και σκεπάστε τα με μία χαρτοπετσέτα που είναι λίγο υγρή.
Μαρούλι: Το μαρούλι είναι πολύ ευπαθές λαχανικό, αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή.
Μελιτζάνες-Πιπεριές: Οι καρποί αυτοί μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για κάποιες ημέρες, αλλά προσοχή στην παρατεταμένη αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 7-8°C) γιατί εμφανίζονται τα σημάδια του ψύχους, κρυοτραυματισμοί και οι καρποί καταστρέφονται. Μην τυλίγετε τις μελιτζάνες με πλαστικό γιατί εμποδίζουν τον καρπό να αναπνέει και να χάσει τη φρεσκάδα του.
Μήλα: Τα μήλα διατηρούνται για πολύ καιρό. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος χωρίς να ακουμπά όσο το δυνατόν, το ένα το άλλο. Μπορείτε να τυλίξετε το καθένα χωριστά σε εφημερίδα.
Μπανάνα: ποτέ στο ψυγείο γιατί χαλάνε γρήγορα. Αν αγοράσατε πράσινες μπανάνες, κλείστε τες σε μια σακούλα με ένα μήλο μέσα και σύντομα θα κιτρινίσουν και θα είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Μπρόκολο: Διατηρήστε το στο ψυγείο για μία εβδομάδα σε πλαστική σακούλα.
Ξηροί καρποί: οι αποξηραμένοι καρποί μπορεί να συντηρηθούν για αρκετούς μήνες σε ξερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Προσοχή χρειάζεται για ενδεχόμενες προσβολές από έντομα.
Παντζάρια: Αφαιρέστε τα χόρτα από τα παντζάρια και αφήστε μόνο 2-3 εκατοστά. Τοποθετήστε τα σε χωριστές πλαστικές σακούλες και μετά στο ψυγείο.
Πατάτα: Η πατάτα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος, ενώ δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως του ήλιου, ώστε να μην πρασινίσει. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς το άμυλο μπορεί να μετατραπεί σε σάκχαρα δίνοντας μια δυσάρεστη γεύση. Επιπρόσθετα, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.
Πεπόνι: Αποθηκεύστε το πεπόνι έξω από το ψυγείο αν δεν έχει ωριμάσει ακόμα και μέσα σε αυτό εάν είναι ώριμο. Προστατέψτε το με ένα σελοφάν για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές για λίγες μέρες.
Πράσα: Τα πράσα πρέπει να φυλάσσονται χωρίς να έχουν πλυθεί ή κοπεί στο ψυγείο, όπου παραμένουν φρέσκα για περίπου μία με δύο εβδομάδες. Τυλίγοντάς τα χαλαρά σε πλαστική σακούλα βοηθά να διατηρούν την υγρασία τους. Κατεψυγμένα διατηρούνται για περίπου τρεις μήνες, αν και με το ολιγόλεπτο ζεμάτισμα που απαιτείται δε διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ροδάκινα-Δαμάσκηνα-Βερίκοκα: Οι άγουροι καρποί μένουν έξω από το ψυγείο. Οι ώριμοι νωποί καρποί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, για διάστημα ανάλογο με την ποικιλία και το βαθμό ωρίμανσης.
Ρόδια: Τα ρόδια μπορούν να συντηρηθούν ικανοποιητικά στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
Σύκα: Τα σύκα είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί και συντηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο.
Σταφύλια: Αποθηκεύστε τα άπλυτα στο ψυγείο έως μία εβδομάδα.
Τομάτες: Οι τομάτες προορίζονται για άμεση κατανάλωση και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου για μία εβδομάδα. Αποθηκεύστε τις για λίγες μόνο μέρες στο ψυγείο εάν χρειάζεται, γιατί καταστρέφεται η υφή και η γεύση τους.
Φασολάκια πράσινα: Τα φασολάκια θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, ώστε να προστατεύονται από την απώλεια υγρασίας. Συνιστάται να πλένετε τα φασολάκια πριν τα φυλάξετε για να ενισχύσετε την υγρασία τους και να παραμείνουν φρέσκα. Θερμοκρασίες κάτω των 4°C μπορεί να τα αλλοιώσουν.
Χόρτα: Τυλίξτε τα χόρτα σε ελαφρώς υγρές χαρτοπετσέτες και τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !

Κωδικός 520: Δείχνει απαραίτητα Ελλάδα;

Κυκλοφορεί το μήνυμα ότι "αν το προϊόν που αγοράζουμε έχει κωδικό που ξεκινά από 520 ή 521 είναι ελληνικό". Πόσο σωστό είναι αυτό;Κάθε προϊόν, όταν καταχωρείται για να μπορέσει να βγει στο εμπόριο, παίρνει ένα κωδικό που αναγράφεται στη συσκευασία του. Τα προϊόντα που καταχωρούνται στην Ελλάδα παίρνουν κωδικούς που ξεκινούν από 520 ή 521.
Αρμόδια για την καταχώρηση είναι η "GS1 Ελλάς". Έτσι, πράγματι, κάθε προϊόν με κωδικό από 520 ή 521 έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα.
Εδώ όμως είναι το λεπτό σημείο: Τα προϊόντα που καταχωρούνται στην Ελλάδα είναι απαραίτητα ελληνικά; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα, μπορεί να καταχωρηθεί σε οποιαδήποτε χώρα, παίρνοντας κωδικό που αντιστοιχεί σε αυτήν. Έτσι και ένα εισαγόμενο προϊόν μπορεί να καταχωρηθεί στην Ελλάδα, παίρνοντας κωδικό που ξεκινά από 520 ή 521, τη στιγμή που απλά συσκευάζεται στην Ελλάδα ή ούτε καν.
Η αλήθεια είναι ότι συνήθως τα προϊόντα καταχωρούνται στη χώρα κατασκευής τους, όμως, αυτό δεν είναι απόλυτο. Ο κωδικός που ξεκινά από 520 ή 521 είναι ένδειξη ελληνικού προϊόντος, όχι όμως απόλυτη εξασφάλιση! Και ειδικά στην εποχή μας, που οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο "ευαίσθητοι" στην προέλευση του προϊόντος, σίγουρα αρκετά εισαγόμενα προϊόντα θα "βαφτιστούν" ελληνικά, καταχωρούμενα στην Ελλάδα και παίρνοντας τον αντίστοιχο κωδικό.
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Ο κωδικός 520 - 521 είναι μια πρώτη ένδειξη. Δεν μπορούμε όμως να στηριχτούμε σε αυτήν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το προϊόν, την εθνικότητα της εταιρίας που το παράγει και τη χώρα όπου παράγεται, καθώς και για την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και απαιτεί περισσότερη γνώση και ενασχόληση. Όμως, αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά ενός συνειδητοποιημένου καταναλωτή; Από την άλλη, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
Εάν θέλετε να ανακαλύψετε την εθνικότητα / ιδιοκτησία ενός κωδικού (πάντα βάσει καταχώρισης και μόνο) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο εργαλείο της διεθνούς GS1: Πατήστε εδώ
Πίνακας με τους κωδικούς ανά χώρα:Εδώ

Λεμόνι κατά του καρκίνου

Ο Χυμός του Λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και σκοτώνει 11 ειδών Καρκινογόνα Κύτταρα!Το λεμόνι, είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα. Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία, γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό;
Διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά! Για αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
Σχόλιο Agrofasma.gr :Άραγε είναι αλήθεια ή ακόμα μια δημοσίευση χωρίς ουσία;
Πηγή:newsbobmb.gr

Τα ελληνικά τρόφιμα χτυπάνε την …πόρτα της Γουόλ Στριτ

ellinika trofimaΈνα παράθυρο ευκαιρίας για διείσδυση των ελληνικών τροφίμων στην αμερικανική αγορά αλλά και πρόσβαση σε αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια φιλοδοξεί να ανοίξει σε τουλάχιστον 80 ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω του Greek Investment Forum που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του 1ου Road Show του Χ.Α. που πραγματοποιείται το ίδιο διάστημα στην πόλη που χτυπάει η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας και έχει ως αρωγό το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Όπως τονίσθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για το θέμα το μεσημέρι της Τρίτης 2 Οκτωβρίου, σκοπός της εγχειρήματος –- είναι να αναδείξει τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που, παρά την κρίση, εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μας.Ανάμεσα σε αυτές περίοπτη θέση κατέχουν η αγροτική παραγωγή και ο κλάδος των τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α., Σ. Λαζαρίδη, το έντονο ενδιαφέρον για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την ελληνική αγροδιατροφική βιομηχανία καταγράφηκε στη διάρκεια προηγούμενων roadshows που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (και δη σε εκείνο του Λονδίνου). «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη μεταποίηση από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Ειδικά όσον αφορά το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και την εκμετάλλευσή του θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτό το ενδιαφέρον, το Χ.Α. απευθύνθηκε στα τοπικά Επιμελητήρια με τη βοήθεια των οποίων κατάρτισε μια λίστα με 80 επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, εισηγμένες και μη από ολόκληρη την επικράτεια και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής αγοράς τροφίμων. «Ομολογώ ότι είχαμε αρκετό άγχος για το συγκεκριμένο τομέα, όμως πιστεύω ότι με τη συνδρομή των Επιμελητηρίων θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό δείγμα του», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.
Ο κατάλογος που ετοιμάσθηκε περιλαμβάνει από πολύ γνωστά και «μεγάλα» ονόματα μέχρι μικρότερες εταιρείες που όμως διαθέτουν επώνυμο και ποιοτικό προϊόν.
Μάλιστα, το ειδικό έντυπο που τις συγκεντρώνει (και ο οποίο θα μοιρασθεί στους αμερικανούς επιχειρηματίες και fund managers) περιέχει και αναλυτικές πληροφορίες και πλήρη εικόνα για καθένα από τους 15 κλάδους που εκπροσωπούνται. Ποιοι είναι αυτοί;
-Ελαιόλαδο
-Γαλακτοκομικά
-Αλιεύματα
-Κρασί
-Μύλοι-αρτοσκευάσματα
-Αλλαντικά
-Αναψυκτικά
-Ρύζι-όσπρια
-Φρούτα-λαχανικά
-Ξύδι
-Αυγά
-Μέλι
Αλλά και εξειδικευμένα, παραδοσιακά μεν αλλά καινοτόμα προϊόντα με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης όπως
-Σαλιγκάρια και
-Αυγοτάραχο.
Αρκετές από τις εταιρείες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση μέσω διοικητικών στελεχών ενώ έχουν κλεισθεί και ουκ ολίγες συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών funds. Επιπλέον, όπως δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι πολλών αμερικανικών εμπορικών αλυσίδων. Κάτι που αφήνει περιθώρια για σύναψη αρκετών επιχειρηματικών συμφωνιών…
Δείκτης διεθνοποιημένων εταιρειών στο Χ.Α. από το Νοέμβριο
Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο θα εισαχθεί στο Χ.Α. ένας νέος δείκτης, αυτός των εξαγωγικών εταιρειών ο οποίος θα αποτυπώνει τις εταιρείες που έχουν διεθνοποιημένο προφίλ.
Πηγή:agronews.gr

Τι προβλέπει η διαδικασία μετατροπής αμπελώνων

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων στοχεύει στην ριζική μεταμόρφωση των αμπελώνων ούτως ώστε να σταθούν έτοιμοι για να προσφέρουν στην αγορά τις ποικιλίες οινοστάφυλων που επιθυμεί.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.
β) την επαναφύτευση των αμπελώνων.
γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.
Εξαίρεση αποτελούν οι ποικιλίες Τσάπουρνο στην Π.Ε. Κιλκίς και Κοτσιφολιάτικο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο στις δράσεις για την εκρίζωση/αναφύτευση με άλλη ποικιλία και τον επανεμβολιασμό.
Οι Περιφερειακές Ενότητες της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) δεν ταξινομούνται ως
περιφέρειες «σύγκλισης», πράγμα που σημαίνει πως η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ε.Ε. θα ανέρθει στο 50%, αντί του 75% που ισχύει για τις υπόλοιπες Π.Ε.
Οι Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής επιπλέον στρέμματα των κατανεμηθέντων, χωρίς να υπερβούν το κατανεμηθέν ποσό που τους αναλογεί, άλλως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αδυναμία καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων στους παραγωγούς της περιοχής τους.»

Σημαντικές υποχρεώσεις

- Η αναδιάρθρωση και μετατροπή πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με την αριθ. 247771/4−3−2010 (Β΄ 381) απόφαση περί «Ταξινόμησης ποικιλιών αμπέλου», όπως κάθε φορά ισχύει.
- Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, ολοκληρώνονται το αργότερο εντός πέντε αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα.
- Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.
Πηγή:agronews.gr

Χρηματοδότηση έως 50% για αγρότες και κτηνοτρόφους

Ευκαιρίες για ενισχύσεις έως και 50% επί των επενδυτικών τους σχεδίων έχουν επιχειρηματίες της περιφέρειας μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Ανοίγει η περίοδος υποβολής προτάσεων την 1η Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μπορούν να επωφεληθούν από το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής.
Στον τομέα αυτόν είναι δυνατό να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων με τη χρήση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ευνοηθούν με επιχορήγηση ή και με επιδότηση leasing καθώς και με φορολογική απαλλαγή με συνολικό ποσοστό και για τις τρεις μορφές χρηματοδότησης μέχρι και 50%.
Στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων με τη χρήση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο επενδυτικός νόμος, τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους κυμαίνονται από 15% έως 50%. Στην Α' Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία. Στη Γ' Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας. Στη Β' Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές.
Το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής προβλέπει επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδότησης μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις 70% και για τις νέες 80% στα προαναφερόμενα ποσοστά (15% έως 50%) και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο θα συμπληρωθεί με φορολογική απαλλαγή.

Τα ελάχιστα ποσά επένδυσης της Περιφερειακής Συνοχής είναι:

•Για Μεγάλες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 1.000.000 €.
•Για Μεσαίες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
•Για Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 300.000 ευρώ.
•Για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 200.000 €.
Τα επιχειρηματικά σχέδια ενισχύονται για δαπάνες όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, συστήματα πιστοποίησης ποιότητας.
Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία, ενισχύονται για τις ακόλουθες δαπάνες:

Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

•Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των δαπανών. Για τις νέες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 10%.
•Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
•Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.
Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.
Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Πού θα απευθυνθώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σε ένα από τα γραφεία εξυπηρέτησης επενδυτών που υπάρχουν στις 13 περιφέρειες της χώρας.
•Περιφέρεια Αττικής, τηλ.: 210 3258800-04, τηλ.: 210 6709721.
•Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τηλ.: 25313 52764.
•Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τηλ.: 22510 27662, 22510 23201,.
•Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τηλ.: 2613 600134.
•Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τηλ.: 24610 53246.
•Περιφέρεια Ηπείρου, τηλ.: 26510 26639.
•Περιφέρεια Θεσσαλίαςτηλ.: 2413503607.
•Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τηλ.: 26610 39606.
•Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τηλ.: 2310 379240, 2313 309105.
•Περιφέρεια Κρήτης, τηλ.: 2810 278610.
•Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τηλ.: 22813 60283-4-5, 22410 36200, 22410 26182.
•Περιφέρεια Πελοποννήσου, τηλ.: 2713 601190, 2713 601192.
•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τηλ.: 22310 25360, 22310 29303.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !