Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες από το δήμο Βύρωνα

Διανομή αγροτικών προϊόντων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και χωρίς μεσάζοντες, πραγματοποιούν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου οι Πολίτες του Βύρωνα. Λάδι,ζυμαρικά,όσπρια,μέλι,αλεύρι και τυροκομικά υψηλής ποιότητας θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών.Πρόκειται για μια αυτόνομη πρωτοβουλία πολιτών που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 κερδίζοντας αμέσως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
'' Είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών και δεν έχουμε καμία σχέση με κόμματα και δήμους. Αφορμόμενοι από την εξαθλίωση της κοινωνίας, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα παρέχοντας φθηνά αγροτικά προϊόντα. Προτού διαθέσουμε τα προϊόντα στην αγορά διενεργούμε έλεγχο προκειμένου να σιγουρευτούμε για την ποιότητά τους'', δήλωσε ο κύριος Τ.Κατσιούλας εκπρόσωπος των Πολιτών του Βύρωνα.
www.agrofasma.gr
 

Γιορτή ροδιού στα Ριζά Χαλκιδικής Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Τα Ριζά του δήμου Πολυγύρου υποδέχονται το φθινόπωρο με τη γιορτή Ροδιού. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην κεντρική πλατεία του χωριού μετά την αναβολή της λόγω κακών καιρικών συνθηκών στις 15 Σεπτεμβρίου.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για την καλλιέργεια της ροδιάς και άλλων εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχουν ομιλίες από επιστήμονες – γεωπόνους και καλλιεργητές ροδιού ενώ το πολιτιστικό κομμάτι θα περιλαμβάνει λαϊκή βραδιά και πλούσια εδέσματα. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Γυναικών Ριζών και η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού Ριζών. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 697/4345552.
www.agrofasma.gr
 

Bούτυρο:Αγελαδινό-Πρόβειο-Κατσικίσιο-Βουβαλίσιο

Το βούτυρο είναι κίτρινη έως λευκή λιπαρή ουσία που παρασκευάζεται από γάλα ή γάλα κορυφής (δηλαδή το περισσότερο λιπαρό μέρος του γάλακτος μετά τη διαδικασία διαχωρισμού που λέγεται αποκορύφωση) ή μίγμα τους με βουτυροποίηση (απόδαρση).
Με τη βουτυροποίηση επιτυγχάνεται η συνένωση των λιποσφαιρίων σε ένα στερεό γαλάκτωμα (στο γάλα τα λιποσφαίρια είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μη συνδεδεμένα). Το γαλάκτωμα αυτό εμπεριέχει εκτός από λιποσφαίρια και νερό, τυρόπηγμα, γαλακτοζάχαρο, και ανόργανα άλατα. Το χρώμα τού βουτύρου οφείλεται στο καροτένιο και άλλες λιποδιαλυτές χρωστικές που περιλαμβάνονται στο λίπος. Το γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή σπανιότερα βουβαλίσιο ή και από γάλα καμήλας [1]. Το βούτυρο χρησιμοποιείται ως φαγητό και ως μαγειρικό λίπος.

Τρόπος παρασκευής

Το λίπος βρίσκεται μέσα στο γάλα με τη μορφή σφαιριδίων διαφόρων διαστάσεων που αιωρούνται στην υδαρή φάση. Για να σχηματιστεί το βούτυρο τα σφαιρίδια του λίπους πρέπει να πλησιάσουν και να κολλήσουν το ένα με το άλλο. Η συγκέντρωση των σφαιριδίων του λίπους στην αρχή γίνεται με την αποκορύφωση η δε αποκορύφωση μπορεί να γίνει μόνη της ή να προκληθεί με μηχανικά μέσα.
Η φυσική αποκορύφωση γίνεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα γάλα που βρίσκεται σε ένα δοχείο, λόγω της μικρότερης πυκνότητας του λίπους από την πυκνότητα του γάλακτος. Το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια και συλλέγεται.
Η μηχανική αποκορύφωση γίνεται με φυγοκεντρική μέθοδο που βασίζεται στην αρχή ότι εαν περιστρέψουμε με ταχύτητα γύρω από ένα άξονα ένα υγρό που συνίσταται από σωματίδια αδιάλυτα, τα βαρύτερα σωματίδια εκτοξεύονται προς την περιφέρεια ενώ τα ελαφρά σωματίδια παραμένουν γύρω από τον άξονα. Η κορυφή(το περισσότερο λιπαρό μέρος του γάλακτος) πηγαίνει προς τα μέσα και το αποκορυφωμένο γάλα(λιγότερο λιπαρό) πηγαίνει προς τα έξω.
Η κορυφή συλλέγεται χωριστά και υπόκειται σε γαλακτική ζύμωση με αποτέλεσμα την ωρίμανση της(υπάρχουν και μέθοδοι παραγωγής βουτύρου όπου δεν επιτελείται η διαδικασία της ωρίμανσης όπως μέθοδος Fritz και μέθοδος Alfa). Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και υπό την επίδραση των μικροοργανισμών(Betacoccus citrovolus και Betacoccus paracitrovolus) παράγεται διακετύλιο, το αρωματικό συστατικό που είναι υπευθύνο για το άρωμα και τη γεύση του βουτύρου.
Η βουτυροποίηση (απόδαρση) είναι η τελευταία επεξεργασία για την παρασκευή του βουτύρου και συνίσταται στην υποβολή της κορυφής σε βίαια χτυπήματα με σκοπό τη μερική θραύση των λιποσφαιρίων. Η θερμοκρασία στην οποία θα γίνει αυτή η διαδικασία παίζει ρόλο στη σκληρότητα του προϊόντος. Τέλος το βούτυρο πριν συσκευασθεί υπόκειται σε πλύσεις με κρύο νερό για να αποχωριστεί πλήρως το βουτυρόγαλα(οξυνισμένο αποβουτυρωμένο γάλα) από το τελικό προϊόν. Το βούτυρο παράγεται από μη ομογενοποιημένο και πλήρες λιπαρών γάλα.

Είδη βουτύρου

Ανάλογα με την προέλευση του γάλακτος:
Αγελαδινό με τεράστια ποικιλία με γνωστότερο στην Ελλάδα τον τύπο "ΚΕΡΚΥΡΑΣ".
Πρόβειο. Κυρίως λιωμένο για χρήση στη ζαχαροπλαστική.
Κατσικίσιο
Βουβαλίσιο

Χρήσεις & Συντήρηση

Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης του βουτύρου είναι 15 βαθμοί Κελσίου, παραπάνω δηλαδή από αυτή που έχει ένα ψυγείο στη θερμοκρασία συντήρησης(4 βαθμοί Κελσίου περίπου) , γι'αυτό το λόγο, συνήθως υπάρχει ειδική θέση στα σύγχρονα ψυγεία(συνήθως σε ψηλό ράφι) για την τοποθέτηση του. Χρησιμοποιείται αυτούσιο συνήθως στο πρωινό γεύμα και κατόπιν μίξης του με άλλα υλικά στη Μαγειρική και τη Ζαχαροπλαστική με συνηθέστερη χρήση :
Για άλλειμα σε φέτες ψωμιού ως συμπλήρωμα πρωινού ή πρόγευμα ή άλλειμα σε τοστ και σάντουιτς.
Για τηγάνισμα κυρίως αβγών και τσιγάρισμα λαχανικών.
Για ζεμάτισμα ζυμαρικών όλων των ειδών όπου θεωρείται η καλύτερη επιλογή από άποψη γεύσης.
Σε σάλτσες όλων των ειδών και τύπων όπως μπεσαμέλ και άλλες.
Σε παραδοσιακά ελληνικά γλυκά όπως κουραμπιές, χαλβάς με σιμιγδάλι, τσουρέκι, πασχαλινά κουλούρια.
Στα γλυκά της ανατολίτικης κουζίνας όπως γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπουγάτσα, μπακλαβά.
Στην παρασκευή κέικ, μπισκότων, ταρτών, μους, τούρτα κέικ, γλάσου, κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Σε γλυκά διεθνούς κουζίνας όπως μιλφέιγ, προφιτερόλ, κρουασάν.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
www.agrofasma.gr
 

Αγγελία:Ζητούνται για αγορά 24 τόνοι κάστανα

Η εταιρεία Agrofasma.gr αναζήτα παραγωγούς κάστανων οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν 24 τόνους για λογαριασμό πελάτη μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας.
E-mail:info@agrofasma.gr
www.agrofasma.gr
 

Τσάι, η καλλιέργεια και οι ποικιλίες του

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τσάι, καθώς και τις ποικιλίες του.Το τεϊόδενδρο ανήκει στην οικογένεια camelia sinensis, σε άγρια κατάσταση φθάνει τα 15 - 20 μέτρα αλλά στις φυτείες δεν ξεπερνά το 1,20 μέτρο. Ευδοκιμεί σε περιοχές με κλίμα ζεστό και υγρό, το υψόμετρο ευνοεί επίσης την ποιότητα τσαγιού.
Το έδαφος πρέπει να είναι μαλακό γιατί οι ρίζες του τεϊόδενδρου εισχωρούν σε βάθος 6 μέτρων, να είναι υφαιστιογενές με απορροφητικότητα και σε πλαγιά ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά της βροχής. Διάφορες «επεμβάσεις» οφειλόμενες στις κλιματολογικές συνθήκες ή στις ανθρώπινες παρεμβάσεις δημιούργησαν τουλάχιστον 300 ποικιλίες τεϊόδενδρων.
Σήμερα το τσάι είναι το πρώτο ποτό μετά το νερό, καταναλώνονται 15.000 φλυτζάνια κάθε δευτερόλεπτο. Καλλιεργείται σε 40 περίπου χώρες ανά τον κόσμο και είναι το αγροτικό προϊόν με τους περισσότερους εργαζόμενους μετά το ρύζι.
Τα διαφορετικά στάδια επεξεργασίας είναι αυτά που μας δίνουν το λευκό, το πράσινο, το μαύρο και το μερικής οξείδωσης Wu Long τσάι ενώ το φυτό είναι το ίδιο.
ΛΕΥΚΟ ΤΣΑΙ
Τα φύλλα του τσαγιού μαραίνονται για να φύγει ένα ποσοστό υγρασίας και μετά αποξηραίνονται. Το λευκό τσάι είναι όλο και πιό σπάνιο, προσφέρει ένα εκχύλισμα λεπτό, με διακριτική γεύση, πλούσιο σε πολυφαινόλες.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Μετά την συγκομιδή τα φύλλα του τσαγιού μαραίνονται ώστε να μπορεί να τους δοθεί το επιθυμητό σχήμα (στριμμένα, διπλωμένα ή σαν σφαίρες) και κατόπιν αποξηραίνονται.Η επεξεργασία αυτή διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα γι΄αυτό το φύλλο διατηρεί το πράσινο του χρώμα. Είναι το καθημερό τσάι των Κινέζων και των Ιαπώνων. Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης το εκχύλισμα διαφέρει σε γεύση, άρωμα και χρώμα. Αλλά πάντα έχουμε ένα ρόφημα γεμάτο φρεσκάδα και με γεύση δυνατή και λεπτή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
ΤΣΑΙ WU LONG (μερικής οξείδωσης)
Γι΄αυτή την κατηγορία τσαγιού η διαδικασία της οξείδωσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα φύλλα αφού μαραθούν, τοποθετούνται σε ένα δωμάτιο με 80% υγρασία για να "ιδρώσουν" και να ξεκινήσει η οξείδωση, η οποία διακόπτεται στο επιθυμητό στάδιο. Ακολουθεί η αποξήρανση. Υπάρχουν δύο κατηγορίες επεξεργασίας η Κινέζικη κατά την οποία τα φύλλα υφίστανται οξείδωση κατά 10-15% και αυτή της Ταϊβάν κατά την οποία τα φύλλα υφίστανται οξείδωση κατά 60-70%. Είναι ένα τσάι με μικρό ποσοστό τεϊνης, κατάλληλο και για το βράδυ, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ
Μετά την συγκομιδή τα φύλλα μαραίνονται και σε χώρους με υγρασία αρχίζει η οξείδωση για 1-3 ώρες, τα φύλλα παίρνουν το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα τους κατόπιν αποξηραίνονται. Το μαύρο τσάϊ είναι πλούσιο σε τανίνες οι οποίες υπάρχουν και στο κόκκινο κρασί και οι οποίες είναι ευεργετικές για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το μαύρο τσάι έχει περισσότερη τέινη γι΄αυτό και είναι το ιδανικό πρωϊνό ρόφημα.
PU ER Σκούρο μαύρο τσάϊ
Ενα ξεχωριστό τσάι της περιοχής Yunnan, γνωστό στην κινέζικη φαρμακολογία. Δεν έχει πολύ τεϊνη, δρά κατά της χοληστερίνης, μετατρέπει τα λίπη σε ενέργεια προκαλώντας μία φυσική καύση, βοηθά στην πέψη και κατά των δυσάρεστων συνεπειών του αλκοόλ (hangover) .
Είναι αποτέλεσμα μιας μη ενζυματικής ζήμωσης. Πρώτα τα φύλλα στεγνώνουν ώστε να σκοτωθούν τα περισσότερα ένζυμα και δίνεται το επιθυμητό σχήμα. Κατόπιν τοποθετούνται σε σιδερένιες σκάφες με υψηλή θερμοκρασία και σκεπάζονται με άχυρα. Το άχυρο εμποδίζει την υγρασία να εξατμισθεί και κατά κάποιον τρόπο τα φύλλα ψήνονται. Αυτή είναι η φάση που δίνει στα φύλλα ένα ιδιαίτερο άρωμα βρεγμένης γης λιγότερο ή περισσότερο έντονο. Το Pu Er είναι το μόνο τσάι που επιδέχεται παλαίωσης όπως το κρασί.
ROOIBOS Κόκκινο τσάϊ
Δεν προέρχεται από τεϊόδεντρο αλλά από τον θάμνο Rooibos bush που ευδοκιμεί στη Νότιο Αφρική, στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Περιέχει πολυφαινόλες αλλά δεν περιέχει καθόλου τέϊνη και σχεδόν καθόλου τανίνες. Είναι ένα ευχάριστο ρόφημα χαλαρωτικό κατάλληλο για το βράδυ και για όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική.
ΜΙΓΜΑΤΑ ΤΣΑΓΙΩΝ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ
Πολλές χώρες κατανάλωσης τσαγιού (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία) με την πάροδο των χρόνων δημιούργησαν δικές τους "συνταγές" (χαρμάνια), ανακατεύοντας τσάι διαφορετικών περιοχών ή προσθέτοντας στο τσάϊ άνθη, αρωματικά φυτά, φρούτα, μπαχαρικά. Έτσι δημιουργήθηκαν τα μίγματα τσαγιών και τα αρωματικά μίγματα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ
Οι Αγγλοι συνήθιζαν να αναμιγνύουν τσάι διαφορετικών περιοχών (Darjeeling, Assam Ινδίας, μαύρο τσάι Σρι Λάνκα). Τα χαρμάνια ήταν περισσότερο δυνατά για πρωινό ή λιγότερο δυνατά για απογευματινό ρόφημα.
Το EARL GREY αποτελεί ένα κλασσικό αγγλικό μίγμα. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οταν ο κόμης (αγγλικά EARL) GREY, Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, ακολούθησε την συμβουλή ενός κινέζου να προσθέσει στο τσάϊ του περγαμόντο Καλαβρίας, μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα έδινε το όνομα του σ΄ένα από τα πιό αγαπητά μίγματα τσαγιού.
ΡΩΣΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ
Το 15ο αιώνα η Ρωσία γνωρίζει το μαύρο κινέζικο τσάι και πολύ αργότερα το Darjeeling. Καθιερώθηκε η ονομασία ρώσικα μίγματα για χαρμάνια μαύρων τσαγιών σκέτα ή αρωματισμένα με πορτοκάλι ή άλλα εσπεριδοειδή
Πηγή: tsaina.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !
 

Αγγελία:Προμήθεια Ελληνικών προϊόντων για παντοπωλείο

Η εταιρεία Agrofasma.gr αναζήτα για πελάτη της (Παντοπωλείο) παραγωγούς Ελληνικών προϊόντων για συνεργασία.
Επικοινωνήστε μαζί μας.
 

Δημιουργήστε τον δικό σας λαχανόκηπο

Αν υπάρχει η θέληση, η γνώση θα βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αποδοτικό μποστάνι που θα γεμίζει το καλάθι σας νοστιμιές και θα σας αποζημιώνει για τον κόπο σας.

Βήμα 1

Στις μέρες μας γίνεται συχνά λόγος για όρους όπως «βιοποικιλότητα», «ντόπιες ποικιλίες», «υβρίδια». Τι είναι όμως όλα αυτά με απλά λόγια; Και πώς μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας το καλύτερο προϊόν που μας προσφέρει η γη; Ας αρχίσουμε με τη «βιοποικιλότητα», όρο που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη και έχουν σημασία για τη γεωργία και γενικότερα για τη διατροφή μας.

Τι εννοούμε με τον όρο «φυτική βιοποικιλότητα»;

• Τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που εκτοπίζονται ή έχουν εκτοπιστεί από τα υβρίδια.
• Τα άγρια ή ημιάγρια είδη που είναι συγγενικά ή πρόγονος των καλλιεργούμενων ειδών.
• Τα άγρια φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή μας και τη διατροφή των ζώων. Φυτά αυτοφυή, π.χ. ραδίκια, φαρμακευτικά, μελισσοκομικά, ανθοκομικά κτλ.

Τι είναι οι ντόπιες ποικιλίες;

• Είναι η πρώτη ύλη που ανέπτυξε η γεωργία μέσα από μια διαδρομή αιώνων και από την οποία προέκυψαν οι πρώτες ποικιλίες –από τους αγρότες αρχικά και από την επιστήμη αργότερα.
• Για τις ποικιλίες αυτές χρειάστηκε να περάσουν αιώνες ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν γενετικώς στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής όπου φύονταν, όπως η έλλειψη νερού, οι άνεμοι, τα φτωχά και άγονα εδάφη, οι τοπικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί κτλ.
• Αυτές οι ποικιλίες αναπτύσσονται έχοντας καλή απόδοση, χωρίς να απαιτούνται χημικές λιπάνσεις ή φυτοφάρμακα.
• Στις μέρες μας οι ίδιες αυτές ποικιλίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον έλεγχο της παγκόσμιας διατροφής και γεωργίας.

Τι είναι τα υβρίδια;

• Τελευταία τα υβρίδια κυριαρχούν στην αγορά. Έχουν προέλθει από επιλεγμένες διασταυρώσεις διαφορετικών ποικιλιών (π.χ. ντομάτα Καλαμάτας με ντομάτα Σκύρου), με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, αλλά με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης, χημικές λιπάνσεις και εφαρμογή φυτοφαρμάκων.
• Το γνώρισμά τους είναι ότι ο παραγόμενος σπόρος από τα υβρίδια είναι εξασθενημένος, έτσι ώστε να μην παράγουν νέα φυτά και να πρέπει να αγοράσετε νέα φυτά για τη νέα παραγωγή σας.
• Ένα άλλο χαρακτηριστικό των υβριδίων είναι ότι αντέχουν περισσότερο χρόνο στον πάγκο/ράφι σε σχέση με την ντόπια ποικιλία, που σε λίγες ημέρες πρέπει να καταναλωθεί. Βέβαια, η νοστιμιά και οι ιδιαίτερες γεύσεις που μας χαρίζουν οι ντόπιες ποικιλίες είναι μοναδικές.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

• Την άνοιξη φυτεύετε τα πρώτα εαρινά λαχανικά, αυτά δηλαδή που θα μαζέψετε το καλοκαίρι. Να επιλέγετε από την αγορά βιολογικά σποράκια και να συμβουλεύεστε πάντα τους ειδικούς.
• Μπορείτε, επίσης, να συμμετέχετε στις γιορτές ανταλλαγής σπόρων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΠΕΛΙΤΙ (πληροφορίες στο τηλ. 252-402-2059), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στην επαρχία ή στις μεγάλες πόλεις, και να προμηθευτείτε αγγουράκι, πιπεριά, μελιτζάνα, ντομάτα, εξαιρετικών ποικιλιών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
• Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αντιμετωπίζετε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς με τα μυστικά και τις συμβουλές που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο σχετικά με τη φυτοπροστασία των λαχανικών.

Βήμα 2

ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ

Φυτέψτε το μποστάνι σας με έμπνευση και προνοητικότητα, χωρίς να σας περιορίζουν τα τετραγωνικά της βεράντας ή του μπαλκονιού σας. Ιδέες υπάρχουν για όλους.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ

• Μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα τα αγαπημένα σας λαχανικά σε πήλινες, ξύλινες ή και πλαστικές γλάστρες. Υπάρχουν όμορφες επιλογές που αν τις συνδυάσετε με φαντασία και με τα σωστά φυτά θα σας δώσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Επιλέξτε, για παράδειγμα, μεγάλες ξύλινες γλάστρες, σαν καφάσια, διαστάσεων 100x100 εκ. και με ύψος 30-60 εκ., ανάλογα με τα λαχανικά που θα φυτέψετε.
• Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η καλή αποστράγγιση, οπότε φροντίστε οι γλάστρες σας να έχουν οπή αποστράγγισης στον πάτο τους. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης τοποθετήστε χαλίκι, σε πάχος 3-4 εκ., και γεωύφασμα, ώστε να απορρέει καθαρό νερό από τις γλάστρες.
1. Προετοιμασία του εδάφους
• Γεμίστε τις γλάστρες με ένα καλό μείγμα χώματος, πλούσιο σε οργανική ουσία, απολυμασμένο και σφραγισμένο, σε σακιά, ώστε να έχετε ένα υγιές υπόστρωμα χωρίς παράσιτα. Αναζητήστε το στα γεωπονικά καταστήματα μιλώντας με τους ειδικούς.
• Προετοιμάστε το έδαφος σκαλίζοντάς με ένα σκαλιστήρι ώστε να αφρατέψει και να είναι παραγωγικό για τον κήπο σας. Προσθέστε το νέο χώμα, αλλά κρατήστε λίγο σε μιαν άκρη, θα σας χρειαστεί μετά τη σπορά.
2. Σπορά
Ανοίξτε το σακουλάκι με τους σπόρους του λαχανικού και με το χέρι σας τοποθετήστε τους αραιά, προσπαθώντας να έχουν μεταξύ τους 5-10 εκ. απόσταση. Σκεπάστε με μια λεπτή στρώση χώματος, πάχους 1,5-3 εκ., που φυλάξατε και πατήστε τους ελαφρά με το χέρι.
3. Άρδευση
Στη συνέχεια ποτίστε με ένα ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο, ώστε να μην παρασυρθεί όλος ο σπόρος σε μία πλευρά, και φροντίστε να παραμένει νωπό το χώμα, με τακτική διαβροχή. Αργότερα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αυτόματο πότισμα με σταλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας.
4. Μεταφύτευση και απομάκρυνση ζιζανίων
Κάποια φυτά, ιδιαίτερα από τα χειμερινά λαχανικά, θα χρειαστούν μεταφύτευση όταν έχουν βγάλει τα τέσσερα πρώτα φύλλα. Αυτό πρέπει να γίνει για να έχουν περισσότερο χώρο να μεγαλώσουν. Μετά τη μεταφύτευση, ποτίστε καλά, έτσι ώστε να έρθει η ρίζα σε καλή επαφή με το χώμα. Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά μας θα πρέπει να αφαιρούνται με ξερίζωμα τακτικά, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών μας και τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ

Για να σπείρετε τα θερινά λαχανικά σας, θα πρέπει η θερμοκρασία να έχει ανέβει πάνω από τους 12οC και να έχει περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού. Έτσι, αυτή την περίοδο μπορείτε να φυτέψετε τα παρακάτω λαχανικά: το αγγούρι, το καρπούζι, το κολοκυθάκι, την μπάμια, το πεπόνι, το φασόλι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά (την καυτερή κόκκινη και τη γλυκιά πράσινη ή κόκκινη) και την ντομάτα.

ΣΠΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μπορείτε να φυτέψετε για τη χειμερινή συγκομιδή σας τα παρακάτω λαχανικά: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, καρότο, μαϊντανό, ραπανάκι, μπιζέλι και κουνουπίδι. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα πρέπει να κάνετε μια μεταφύτευση.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook !